Mindenki ezt nézi most!

Tai-chi-vel javítsd az életminőséged!

2011.04.28. Módosítva: 2015.11.04.

A tai-chi javítja a szívbetegek életminőségét! A krónikus szívelégtelenséggel élő emberek a hagyományos kínai mozgásforma, a tai-chi művelésével javíthatják életminőségüket - közölték amerikai kutatók.

Már heti egy óra gyakorlás elegendő volt ahhoz, hogy jelentősen javuljon a vizsgálatba bevont emberek hangulata és önbizalma - írták a bostoni kutatók az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányukban.

Tai-chi-vel javítsd az életminőséged!

A felmérésben ötven amerikai szívbeteg szakképzett vezető irányításával tai-chi órákat vett, míg a másik ötven fő szívproblémáival kapcsolatos előadásokat hallgatott. Mindkét csoport fizikai állapota hasonlóan alakult, ám a tai-chit gyakorlók érzelmi állapota jelentősen javult a többiekhez képest: emelkedett napi tevékenységeikben mutatkozó aktivitásuk és jobb lett hangulatuk is.

Fibromialgia

Csak néhány szóban, hogy az Olvasó értse a betegség lényegét: krónikus kórkép, amelyet testszerte jelentkező fájdalom, izommerevség, izomgyengeséggel, ill. az inak, ízületek működési zavara jellemez.

A normális tevékenységet jelentős mértékben meg tudja nehezíteni.

Jellemzően 35-55 éves nők körében fordul elő. Reumatológusok foglalkoznak kezelésével.

(a szerk.)

A Beth Israel Deaconess Orvosi Központ kutatói úgy vélik, hogy a tai-chi művelése biztonságos alternatíva a szívelégtelenségben szenvedők számára. Korábbi vizsgálatokban már megmutatták, hogy a lassú, körkörös mozdulatokat és egyensúly-áthelyezéseket tartalmazó mozgásrendszer hasznos lehet a magas vérnyomásban vagy fibromialgiában szenvedő betegeknek, valamint hatásosan csökkenti a stresszt.

Forrás: MTI