Ezeket látta már?

Agyi chip beültetése emberbe: "még az idén sor kerül az elsőre"

agyi  chip beültetés neuralink

Az agyi chipes startup elmondta: várhatóan még idén megkezdi első emberi kísérletét.

Elon Musk milliárdos vállalkozó arra számít, hogy Neuralink nevű agyi chipes startupja még az idén megkezdi első emberi kísérletét. A párizsi VivaTech rendezvényen a társalapító Elon Musk a Reuters által követett webes közvetítés során elmondta, hogy a Neuralink egy tetraplegikus vagy paraplegikus beteg beültetését tervezi.

Noha Musk nem részletezte, hány betegnél végezné el a beültetést a cége, és időskálán sem helyezett el folyamatokat, azt elárulta: "úgy tűnik, az első eset még ebben az évben lesz" - mondta Elon Musk, aki egyben az elektromos autókat gyártó Tesla, a Twitter közösségi médiaplatform és a SpaceX rakétaindító vállalat vezérigazgatója is.

Engedélyek, ellenőrzések

A múlt hónapban a Neuralink bejelentette, hogy megkapta az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) engedélyét az első emberen végzett klinikai vizsgálathoz. A Neuralinknek azonban több évébe vagy évtizedébe is beletelhet, hogy kereskedelmi felhasználási engedélyt kapjon. Feltéve, hogy bizonyítani tudja, hogy az eszköz biztonságos az embereken - írja a Reuters. A vállalat más neurotech cégekkel is versenyben van, amelyek már beültették eszközeiket az emberekbe .

Az FDA a Reutersnek adott korábbi nyilatkozatában elismerte, hogy engedélyezte a Neuralinknek, hogy agyimplantátumát és sebészeti robotját kísérletekhez használja, de nem volt hajlandó további részleteket közölni.

Musk 2019 óta legalább négy alkalommal jósolta azt, hogy a Neuralink hamarosan megkezdi az emberkísérleteket. Musk 2019 óta legalább négy alkalommal jósolta azt, hogy a Neuralink hamarosan megkezdi az emberkísérleteket. Forrás: shuttertock.com

Kudarcok és szövetségi ellenőrzéssek az állatkísérletek alatt

A 2016-ban alapított cég először 2022 elején kért engedélyt az FDA-tól, az ügynökség akkor több tucat biztonsági aggályra hivatkozva elutasította a kérelmet – számolt be a Reuters. Problémásnak tartották az eszköz lítium akkumulátorát, az implantátum vezetékeinek az agyon belüli elvezetésének lehetőségeit, valamint kétségek merültek fel az eszköz biztonságos, az agyszövet károsítása nélkül történő eltávolításával kapcsolatban is.

2021-ben a vállalat 60 sertésből 25-be ültetett be rossz méretű eszközöket, ez azonban az elsietett műtétek miatt állatokhoz elpusztulásához vezetett. Az amerikai törvényhozók közben azt sürgetik, hogy a a szabályozó hatóságok vizsgálják meg az esetleges pénzügyi összeférhetetlenségeket a Neuralink állatkísérleteket felügyelő testületében.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Új, izgalmas antibiotikumiot fedezett fel a mesterséges intelligencia

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#kutatás

Forrás: Retures
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához