Ezeket látta már?

Már tesztelik, mi segíthet a depresszió megelőzésében - ekkor lesz eredmény

antidepresszáns, depresszió agyi sérülés

A depresszió és más mentális zavarok sokkal nagyobb valószínűséggel alakulnak ki fejsérüléseket követően.

Egy friss tanulmány arra mutatott rá, hogy egy gyakran alkalmazott antidepresszáns szedése agyi sérülés esetén elősegítheti a depresszió megelőzését. A BBC jelentése szerint, ezeket az eredményeket jelenleg egy nagyobb, brit vizsgálat is teszteli, melynek eredményei várhatóan 2027-ben lesznek elérhetőek.

Szorongás, hangulatingadozás, memóriazavarok

Az agyi sérülések utáni fizikai felépülés mellett a betegek gyakran szembesülnek a mentális egészségüket érintő kihívásokkal, beleértve a depresszió és más mentális zavarok kialakulását is. Az amerikai kutatás szerint az antidepresszáns korai szedése csökkentheti a súlyos depresszió kockázatát. Jelenleg egy nagyszabású angol vizsgálat zajlik, amely az amerikai eredmények reprodukálását célozza egy szélesebb betegcsoportban.

Shannon Brazier, aki 2020-ban szenvedett traumás agysérülést egy építkezési baleset következtében, beszámolt arról, hogy a fizikai sérüléseken túl jelentős mentális problémákkal is szembesült. Bár a rehabilitáció során főként a fizikai felépülésre összpontosítottak, a hosszú távú mentális hatások, mint a depresszió és hangulatingadozások, komoly következményekkel járhatnak.

Kutatások szerint az agysérülést szenvedett betegek közel fele szenved súlyos depresszióban az első évben, ami tízszerese a lakosság átlagának. Egy 18 hónapos brit kísérlet során antidepresszánsok korai alkalmazását vizsgálják 500 betegnél annak érdekében, hogy megelőzzék a depresszió kialakulását. A vizsgálatot kilenc angliai traumaközpontban végzik, és az eredményeket 2027-re várják.

Az antidepresszánsok - pontosabban a szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI-k) - hatása még nem teljesen tisztázott. Az Oxfordi Egyetem kutatása szerint néhány ember esetében rövid távon csökkenthetik a súlyos depressziót. Van olyan elmélet is, amely szerint az SSRI-k gyulladáscsökkentő immunválaszt válthatnak ki, ezzel védelmet nyújthatnak a hosszabb távú károsodásokkal szemben. A traumás agysérülésekből adódó költségeket évente több mint 15 milliárd fontra becsülik az Egyesült Királyságban. A depresszió kezelése nem csak az egyénre van hatással; befolyásolja a kapcsolatokat, munkát, oktatást és rehabilitációt is, így közvetlen hatást gyakorolva az egészségügyi ellátórendszerre és végső soron a gazdaságra is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Heti 12 tojás megemeli-e a koleszterinszintet? A kutatókat is meglepte a válasz

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kutatás

Forrás: BBC
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához