Ezeket látta már?

Autizmust okozhat a várandóság alatt fogyasztott aszpartám fiúgyermekeknél

aszpartám, szénsavas üdítők

Összefüggést találtak a várandóság alatt fogyasztott aszpartám és fiúgyermekeknél diagnosztizált autizmus között.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az autizmussal diagnosztizált fiúk több mint háromszor nagyobb valószínűséggel születtek olyan anyáknál, akiknél napi egy, vagy több adag diétás szódát illetve ezzel egyenértékű aszpartámot fogyasztottak terhesség vagy szoptatás alatt.

A San Antonio-i Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának (UT Health San Antonio) kutatói által vezetett nemrégiben közzétett tanulmány potenciális összefüggést mutat a fiúk autizmusának diagnózisa és az anyjuk által a terhesség vagy szoptatás alatti diétás szóda vagy aszpartám fogyasztása között. A vizsgálat nem talált statisztikailag szignifikáns összefüggést a lány utódoknál.

Az aszpartám egy mesterséges édesítőszer, amelyet az 1980-as évek óta széles körben használnak különféle élelmiszer- és italtermékekben. Általában megtalálható diétás italokban, rágógumiban, zselatinban, fagylaltban, tejtermékekben, például joghurtban, reggeli gabonapelyhekben, fogkrémekben, és még olyan gyógyszerekben is, mint a köhögés elleni cseppek és a rágható vitaminok.

Fokozottan ellenőrzött édesítőszer

Nemrégiben hozták nyilvánosságra az aszpartám veszély- és kockázatértékelési eredményeket.

Az aszpartámot „valószínűleg emberre rákkeltőnek” minősítették, mivel „korlátozott bizonyítékok” állnak rendelkezésre az emberre gyakorolt ​​rákkeltő hatásra.

Vizsgálati eredmények

Az eset-kontroll vizsgálat 235 autizmus spektrum zavarban szenvedő utód és 121 tipikus neurológiai fejlődésű utód anyjától gyűjtötte össze a diétás italok és aszpartám fogyasztás terhesség vagy szoptatás alatti visszamenőleges visszaemlékezését, amelyek kontrollcsoportként szolgáltak.

Ezekből az étrendi felidézésekből kiszámították az expozíciós esélyhányadosokat az összes autizmussal diagnosztizált utód és a nem regresszív (korai megjelenésű) autizmusban szenvedő utódok egy részére.

Az eredmények azt mutatták, hogy az autizmussal diagnosztizált férfiak több mint háromszoros valószínűséggel voltak kitéve naponta ezeknek a termékeknek terhesség vagy szoptatás alatt, mint a férfiak kontrollcsoportjai.

A vezető kutató kihangsúlyozta:

„Bár eredményeink nem hoznak létre közvetlen ok-okozati összefüggést, mindenképpen további vizsgálatot indokolnak. Kulcsfontosságú, hogy mérlegeljük a lehetséges kockázatokat, különösen a fiúk esetében, és óvatosan járjunk el e termékek terhesség és szoptatás alatti használatával kapcsolatban, amíg átfogóbb értékelések nem állnak rendelkezésre.”

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

terhesség

Forrás: FSN
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához