Ezeket látta már?

Belehalt a beteg a kórházi kosztba - nem ehetett volna olyat, amit kapott

rizs, koszorúér-betegség, szívbetegség, szív-és érrendszeri betegség

A beteg darabos ételt kapott, pedig csak pépeset ehetett volna.

A vád szerint az egyik ápolónő a szakorvos engedélyével darabos étellel etette meg a sértettet, aki belehalt a rizses raguba. A kórházi dolgozókat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja Pécsi Járási Ügyészség.

A kórházba 2020. október 24-én este vették fel az áldozatot, akinél vele született betegsége miatt nyelési elégtelenség, heveny garatmandula-gyulladás alakult ki, ami esetleges garatreflexgyengeséggel járt együtt.

A beteget 2020. október 25-én reggel a kórházban megreggeliztették, ekkor darabos ételt kapott. Édesanyja telefonon érdeklődött az állapota iránt, őt tájékoztatták arról, hogy a beteg megfelelően reggelizett, darabos ételt fogyasztott. Az édesanya közölte a kórházi alkalmazottal, hogy fia csak pépes ételt fogyaszthat, az orvos ezt fel is írta a lázlapra.

Ebédre csak rizses ragu volt a kórházban, azért az ápoló megkérdezte az orvost, megetetheti-e a beteget rizses raguval. Az orvos ehhez hozzájárult. Ebéd után a beteg fulladozni kezdett, az orvos megpróbálta a légutakat szabaddá tenni, de nem sikerült megmenteni az életét.

Az ügyészség álláspontja szerint a vádlottakmegsértették a betegek táplálására vonatkozó szakmai irányelv rendelkezéseit, foglalkozási szabályt szegtek azzal, hogy annak ellenére, hogy ismerték a sértett állapotát, neki nem pépesített, hanem szilárd ételt adtak, illetve erről rendelkeztek. Egytől öt évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Figyelem: fontos közérdekű figyelmeztetést adott ki a Mentőszolgálat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#sürgősségi

Forrás: Ügyészség
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához