Ezeket látta már?

Akárcsak egy filmben! DNS-ből készítettek processzort

DNS, processzor, tudomány, kutatás

Hogyan kapcsolódik össze a biológia és a számítástechnika a DNS-tárolásban történő feldolgozással?

Amlan Ganguly , a RIT Kate Gleason Műszaki Főiskola számítástechnikai osztályának vezetője és a Minnesota Egyetem kutatói egy olyan mikrofluidikus integrált áramkört terveztek, amely bonyolult műveleteket hajt végre a DNS-ben tárolt adatokon, mesterséges neurális hálózaton keresztül.

Bioszámítástechnikai tervezésük hatalmas áttörést jelent

„A nagy adatok korát éljük, amelyeket valahol tárolni kell. Nem hiszünk abban, hogy a több adattároló központ lenne a megoldás. Minden adatközpont egy városi blokk energiaellátását igényli. Így a hagyományosabb adatközpontok építése, karbantartása és üzemeltetése nem fenntartható” – mondta Ganguly, aki hozzátette, hogy a DNS-en tárolt adatok nagyrészt még egy teljesen feltáratlan terület.

„A DNS kiváló az információk tárolására, sőt, sokkal jobb, mint az elektronikus memóriamódok, mert körülbelül 3-6 nagyságrenddel kompaktabb, mint a legtöbb memóriahardverünk; sokkal megbízhatóbb és tartósabb is.”

A kutatócsoport mai munkája megalapozhatja a több millió személyes és kereskedelmi technológiai eszköz által generált hatalmas adatmennyiség tárolását. A nagyobb tárolókapacitás javíthatja az archív adatok keresését, valamint a törvényszéki vagy orvostudományi és orvosbiológiai alkalmazásokat, ahol a számítási funkcióknak kompatibilisnek kell lenniük az élő szövetekkel.

A DNS-nek és a számítástechnikának több közös funkciója van

  • szekvenálás vagy adatolvasás
  • adatok szintézise vagy írása. 

Azáltal, hogy elkezdik az anyagokat molekuláris szinten manipulálni, a kutatók olyan módszereket fejlesztenek ki, amelyek csökkenthetik a technológiai tárolás elektronikai aspektusát, hogy növeljék a biokompatibilis és rendkívül kompakt tároló- és feldolgozórendszerek használatát.

„Azt javasoltuk, hogy a számokat specifikusan manipulált DNS-molekulákat tartalmazó oldatok koncentrációján és számítási műveleteken keresztül ábrázoljuk a DNS-molekulák manipulálásaként – olyan műveletek, mint az összeadás és szorzás, valamint a hálózati számításokhoz szükséges egyéb nemlineáris funkciók elvégezhetők. Ez a híd a tárolástól a számításig, és a DNS felhasználása a számításhoz” – mondta Ganguly.

A kutatók egy mikrofluidikus rendszer prototípusát, egy lab-on-chip eszközt terveznek. Ez egy miniatürizált rendszer, amely képes biztosítani egy mesterséges neurális hálózat kimenetét, amely egy alapvető mesterséges intelligencia-algoritmus. A mikrofluidikus eszköz érzékelőként és miniszámítógép-processzorként is funkcionál, amely egy sor kis csatornából áll, beágyazott nanotechnológiai érzékelőkkel, hogy elkülönítsék, észleljék és vonzzák a folyékony mintákban lévő molekulákat.

A Ganguly csapata egy nagyobb méretű mikrofluidikus készüléket épít a mérnöki főiskola senior tervező szakának hallgatóinak segítségével . Egy nagyobb modell segít megjeleníteni a csapat által elérni kívánt funkciókat. Végül egy új számítási struktúra kifejlesztése további környezeti előnyökkel is járhat.

„Egy ilyen DNS-szubsztrátumból készült számítógép sokkal fenntarthatóbb lesz, mint a mostani hagyományos elektronika” – mondta.

A tanulmány eredményeit a PLOS One Journal ősszel tették közzé.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A Mesterséges Intelligencia is segíti az orvosok munkáját

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mesterséges intelligencia

Forrás: rit.edu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához