Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Észhez térítő feliratok: ilyen szöveget nyomtatnak minden szál cigarettára

cigaretta feliratok egészségügyi veszély

Nem tartják elegendőnek a csomagoláson elhelyezett képi és szöveges figyelmeztetéseket.

A kanadai kormány új dohányzási szabályozásainak célja a dohányipar szigorúbb ellenőrzése. Kanadában így mostantól az egyes cigaretta csomagolásokon olyan figyelmeztető feliratok jelennek meg, mint például "méreg minden szippantásban" vagy "a cigaretta impotenciát okoz". A kormány terve, hogy ezzel "gyakorlatilag lehetetlenné tegye az egészségügyi figyelmeztetések teljes elkerülését".

Ez a világon egyedülálló intézkedés része egy szigorú új dohányzási szabályozásnak, amely a héten lépett érvénybe Kanadában, és amely a következő két évben szigorú ellenőrzéseket vezet be az iparágban - írta meg a The Guardian.

"Évente továbbra is 48 000 kanadai ember hal meg a dohánytermékek használata miatt. Az elsőként a világon bevezetett egyedi cigarettafeliratokkal tesszük lépéseket" - mondta Carolyn Bennett, aki az elmúlt hetekben mentális egészségügyi és függőségi miniszterként amikor a szabályokat bejelentésekor. (Bennett távozott a kabinetből és a szövetségi politikából is.)

A mostani intézkedés a kanadai kormány többéves erőfeszítéseinek része a dohányzás visszaszorítása érdekében

Kanadában a lakosság körülbelül 13%-a dohányzik, ami évente több mint 6 milliárd dollár közegészségügyi költséget jelent - állítja a kormány. 1965-ben még a kanadaiak fele dohányzott.

A dohányzási arány Kanadában folyamatosan csökkent, ahogy nőtt a dohányzás veszélyeivel kapcsolatos közvélekedés. Az országos és tartományi szintű dohányzásra vonatkozó szabályozások, valamint az adóztatási és reklámozási intézkedések is hozzájárultak a dohányzási arány csökkenéséhez minden korosztályban.

Kanada volt az első ország a világon, amely kötelezővé tette a dohánytermékek csomagolásának képes figyelmeztetéseit még 2001-ben. Ezt követte az indoor dohányzás tilalmának bevezetése az azt követő évtizedben.

A kutatások szerint az időről időre frissített figyelmeztetések, új képek és szövegek hatékony eszközöknek bizonyultak, és az érintett dohányosokban jobban tudatosulnak a dohányzás káros egészségügyi hatásai.

A Kanadai Tüdőszövetség ügyvezető igazgatója, Terry Dean, üdvözölte az új intézkedéseket, s a cigaretta egyedi figyelmeztetéseit "különleges és újszerűnek" nevezte.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Leszokna a dohányzásról? Ezek a praktikák segíthetnek

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

leszokás

Forrás: TheGuardian
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához