Ezeket látta már?

Egészségpénztár: hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

egészségpénztár, egészségkártya, egészségbiztosítás, egészségügyi kiadás,

A legtöbben költünk saját zsebből az egészségünkre, méghozzá nem is keveset.

A költségek csökkentésének remek módja, ha egészségpénztáron keresztül fizetünk. De jelenleg több, mint 10 pénztárnál nyithatunk egészségszámlát. Mégis hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Mikor érdemes egészségpénztári számlát nyitni?

Egészségpénztári számlát azoknak érdemes nyitni, akik költenek az egészségükre, és fizetnek személyi jövedelemadót. Mit jelent ez, és hogyan éri meg? A pénztárakkal kapcsolatos tudnivalókkal kapcsolatban Simondán Eszter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője volt a segítségünkre.

Ha vásárolunk gyógyszereket, orvosi segédeszközöket, járunk magánorvoshoz, szemüveget hordunk vagy szoktunk gluténmentes termékeket venni, akkor biztosan jól járunk az egészségpénztárral. Hasznos lehet továbbá, ha egészségbiztosítást szeretnénk kötni, de akkor is, ha van lakáshitelünk, vagy óvodás, iskolás gyerekeket nevelünk.

Már régen magunk mögött hagytuk azokat az időket, amikor csak azok költöttek az egészségükre a fizetésükből – és nem a társadalombiztosításon keresztül – akik különösen egészségtudatosak vagy nagyobb kényelemre vágynak. A magánorvos ma már sok esetben létszükséglet, ha nem tudjuk végigvárni a hosszúra duzzadt várólistákat, vagy megfelelő ellátáshoz szeretnénk jutni.

A magánorvosi szolgáltatások ára azonban, mint minden más is a jelenlegi infláció mellett, komoly emelkedésen van túl. A Prémium Egészségpénztár felmérése szerint 2023 első negyedévében az előző évhez képest a fővárosban – ahol egyébként is magas árakkal számolhattunk – 13,6 százalékkal, míg vidéken 36,5 százalékkal nőttek a magánorvosi vizsgálatok árai. Ez átlag, vannak olyan szakterületek, ahol akár 40 százalék közeli növekedést is tapasztalhatunk. Egy-egy orvosi vizsgálat ára 30-40 ezer forint körül van. Nem kérdés tehát, hogy a spórolásra szükség van.

Az egészségpénztárhoz adó-visszaigénylési lehetőség kapcsolódik. A pénztárba befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb 150 000 forintot kaphatunk vissza az abban az évben befizetett személyi jövedelemadónkból. Ez még a pénztári számla költségét figyelembe véve is 14-17 százalékos megtakarítást jelent az orvosi kiadásainkon – mondja Simondán Eszter.

Milyen előnyre számíthatunk még? Az egészségpénztári számlánkon lévő összeget azonnal elkölthetjük, ahogy a pénztár ott jóváírta. Ha azonban valamire, mondjuk egynapos sebészeti eljárásra vagy lakáshitel törlesztésére gyűjtenénk, akkor sem fog elértéktelenedni a pénzünk, mert a pénztár a nála tartott vagyont szigorú szabályok szerint befekteti, a hozamot pedig negyedévenként megkapjuk. A jelenlegi magas hozamok a pénztári befektetésekre is jó hatással vannak – teszi hozzá a szakértő – már csak azért is, mert a pénz egy részét kötelező állampapírban tartani. Ezt a hozamot adók nem terhelik.

De mi a helyzet a gyerekekkel és a nyugdíjas szülőkkel?

Az egészségpénztár előnye, hogy kiterjeszthető a közeli hozzátartozókra is, így a család azon tagjainak egészségügyi kiadásait is fizethetjük innen, akik nem fizetnek szja-t.

Mindössze annyit kell tennünk, hogy bejelentjük őket szolgáltatási kedvezményezettnek az egészségpénztárnál. Ha szükséges vagy szeretnénk, akkor akár társkártyát is kérhetünk a részükre, így saját maguk tudnak fizetni vele a gyógyszertárban vagy az orvosi rendelőben.

Hogyan használjuk az egészségszámlánkat?

Termékeket bármelyik gyógyszertárban vagy üzletben vásárolhatunk. Ha az adott helynek erre vonatkozóan szerződése van az egészségpénztárunkkal, akkor akár az egészségpénztári kártyánkkal is fizethetünk. Ezt ugyanúgy használhatjuk, mint a bankkártyánkat. Ilyenkor közvetlenül a pénztári egyenlegünkből költünk, és az elszámolás tekintetében semmi további teendőnk nincs.

Ez nagyon kényelmes, a dm és Rossmann üzletekben például több, mint ezer terméket vásárolhatunk, tehát még a vásárlási szokásainkon sem kell változtatunk.

Ha a kártyánkat nem tudjuk használni, akkor a vásárlásról számlát kérhetünk a saját nevünkre, a pénztári tagsági kódunk feltüntetésével, amit később beküldhetünk az egészségpénztárhoz. A pénztár pedig utólag visszautalja a bankszámlánkra a vásárlás összegét.

A magánorvosnál ugyanez a helyzet. Választhatunk orvost független keresőben, vagy a pénztár szolgáltatókeresőjében is, utóbbinál kereshetünk kifejezetten olyan szolgáltatót, ahol elfogadják az egészségkártyánkat.

Fontos, hogy szolgáltatást csak a pénztárral szerződött szolgáltatóknál vehetünk igénybe. Ha kártyával nem tudunk fizetni, akkor a számlát a pénztár nevére és címére kérjük.

A számlákat elektronikusan is beküldhetjük a pénztárhoz, postáznunk nem szükséges.

Mik lehetnek a választás szempontjai?

Az egészségpénztárak ma már több kényelmi szolgáltatást is kínálnak a tagjaiknak. Ezek egyike rögtön az, hogy több pénztár is lehetővé teszi, hogy online nyissunk náluk számlát. A folyamat nagyjából 15 percet vesz igénybe, és intézhetjük a saját otthonunk kényelméből.

A pénztárak honlapján keresztül elérhető ügyfélfiókunkban megnézhetjük az egyenelegünket, de vannak olyan pénztárak, ahol itt szolgáltatásokat is tudunk igényelni, foglalhatunk magunknak időpontot orvosi vizsgálatokhoz és feltölthetjük a számláinkat a pénztár rendszerébe.

Mobilapplikációja négy pénztárnak is van. Nem mindegyikkel tudunk mindent elintézni, de az egyenlegünket mindegyikben látjuk, és térképes szolgáltatókeresőt is találunk itt.

A legtöbb pénztár már lehetővé teszi a bankkártyás befizetést, így extra költségek nélkül tudunk befizetni a pénztárba. Akár rendszeres kártyás befizetést vagy rendszeres átutalást is beállíthatunk.

Több pénztár kínál választható egészségbiztosítási csomagokat. Ezek előnye, hogy alacsonyabb áron kaphatjuk meg a szolgáltatást, mintha közvetlenül a biztosító társasággal kötnénk szerződést. Biztosítást a családtagjaink számára is köthetünk, és ne feledjük, hogy mivel a biztosítás díját is a pénztárba befizetett összegből fizetjük, ezért is kérhetünk adó-visszatérítést.

A választásunkat segíti az egészségpénztár kalkulátor. Ebben szűrhetjük a pénztárakat a nekünk fontos szolgáltatások alapján, és sorba állíthatjuk a pénztár által levont költség szerint is (tehát, hogy melyik a legolcsóbb).

A keresésnél kiindulhatunk a költési szokásainkból, ahol beállíthatjuk, hogy nagyjából havonta mire mennyit költünk. Mivel több pénztár sávos költséglevonással dolgozik, különböző összegű havi befizetéseknél más lesz a sorrend a pénztárak között.

Ha van olyan szolgáltatás, ami különösen fontos a számunkra, akkor érdemes olyan pénztárat választani, ami abban a szolgáltatásban erős és rugalmas.

Melyik pénztár miben erős?

Teljesen online számlanyitást jelenleg 5 pénztár kínál, az OTP Egészségpénztár, a Prémium Egészségpénztár, a Patika Egészségpénztár, az IZYS és az Új Pillér.

Mobilapplikációja az OTP-nek, a Prémiumnak, az MBH Gondoskodás Egészségpénztárnak és a Generali Egészségpénztárnak van. Ezek közül az OTP-nél az egyenlegünk mellett láthatjuk a rendszerbe feltöltött számláinkat, és az egyenleggel nem fedezett számláinkat is. Az MBH Gondoskodásnál pedig biztosítást is igényelhetünk, leköthetjük az egyenlegünket és beküldhetünk orvosi javaslatot is.

Nagyon jó biztosításokat találunk az OTP-nél, de a Patika és Új Pillér Egészségpénztáraknál is. Három csomag közül választhatunk, az egyszerűbbtől az egészen nagy összegű prémium biztosításig. Biztosítást egyébként 6 pénztár kínál.

Ha fontos, hogy minél több helyen fizethessünk egészségpénztárból, akkor a legtöbb szolgáltató partnerrel rendelkező pénztárak között érdemes keresnünk. Ebben a Prémium, OTP, MBH Gondoskodás, Generali és Patika Egészségpénztárak igazán erősek.

Ha a költségek a legfontosabbak, akkor az Életút, az Új Pillér és a Vasutas Egészségpénztárak vezetik a sort.

Egészen biztos, hogy találni fogunk olyan egészségpénztárat, amellyel elégedettek leszünk. És ha elsőre nem is a legjobb pénztárhoz érkeztünk, akkor sem kell kétségbe esnünk. Könnyen, és alacsony költséggel válthatunk.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészségpénztár

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához