Ezeket látta már?

Nincs pénze magánorvosra? Így még lehet!

Egészségpénztár, egészségbiztosítás, patikapénztár, biztosítás, magánorvos

Ha ön is jár magánorvoshoz, akkor bizonyára tapasztalta, hogy az áremelkedések a magánorvosi szolgáltatásokat sem kímélték.

Az infláció miatt egyébként is többet költünk, így előfordul, hogy itt-ott meg kell húznunk a nadrágszíjat. Hogyan marad akkor pénz az egyre dráguló magánorvosi szolgáltatásokra és szűrővizsgálatokra? Mutatjuk.

Egyre drágább a magánorvos

A rezsiköltségek emelkednek, a magas infláció miatt a szakemberek és más munkavállalók bérét is emelni kell, így a nagyobb magánrendelők is áremelésre kényszerülnek. Mostanra hozzászokhattunk ahhoz, hogy az árak mennek felfelé, így az sem lep meg minket, ha a magánorvosnál is többet kell fizetnünk.

A foglaljorvost.hu tapasztalatai szerint vannak olyan rendelők, amelyek havonta emelnek valamennyit az áraikon, hogy lépést tudjanak tartani a költségeik növekedésével.

A betegek azonban árérzékenyek. Az Ipsos által készített felmérésből kiderül, hogy a betegek fő döntési szempontja az orvosválasztáskor az ár. Tehát nem feltétlenül, illetve nem elsősorban a magasabb szakértelmet vagy a különleges bánásmódot keresik. Ez már csak azért is igaz, mert a magánrendelőkben gyakran ugyanazok az orvosok rendelnek, akiknek a magánrendelésére is eljárhatunk, és nem valószínű, hogy máshogy dolgozik az államiban és a magánban. Bár már az is jelent némi különbséget, hogy a magánrendelőben általában több ideje jut egy betegre, mint az SZTK-ban.

A Swiss Clinic véleménye szerint a magánszolgáltatások árainál van egy lélektani határt, amelyet a betegek még hajlandók kifizetni egy vizsgálatért vagy kezelésért. Ez a határ jelenleg nagyjából 30-40 000 forint körül van, de az ár szakterületenként változik. Ha endokrinológust, nőgyógyászt vagy bőrgyógyászt szeretnénk felkeresni a magánrendelésén, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, és még a magánrendelőknél is számíthatunk pár hetes várakozási időre. De ha például szemészetre vagy audiológushoz mennénk, akkor ennél valamivel olcsóbban is megúszhatjuk.

De mégis miből fogjuk ezt kifizetni?

Pedig nem újkeletű dolog, hogy a magyaroknak magasak az egészségügyi kiadásaik. Már a covid-járvány előtt is jellemző volt, hogy az orvosi költségeink 30%-át saját zsebünkből fizetjük, ami az uniós átlag duplája.

A magánorvos pedig már egyáltalán nem a tehetősebb emberek kiváltsága. A hosszú várólisták és az állami egészségügy leterheltsége miatt sokan nem a kényelem és a modern felszerelések miatt választják a magánorvost, hanem mert csak így jutnak időben megfelelő kezeléshez.

Erre azonban elő kell teremteni a megtakarítást is. Ha pedig egyébként is megterhelnek minket a napi kiadásaink, akkor bizonyos dolgokat kénytelenek vagyunk elhagyni, és félő, hogy a magánorvos is ezek között lesz. Ritkábban járunk orvoshoz vagy halasztjuk a szűrővizsgálatainkat. Ez viszont az egészségünk kárára is mehet.

Hogyan spórolhatunk az orvosi kiadásainkon?

„Az egyik legjobb lehetőség erre az egészségpénztár. Az egészségpénztárakról sokan hallottak már, de a többségnek inkább csak egy cafeteria elem, valami, amire a céges béren kívüli juttatásait elköltheti, ha már jobb nem jut eszébe” - mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Pedig az egészségpénztár nagyon is hasznos dolog. Nem egyszerűen egy plusz számláról van szó, aminek a használata ráadásul még korlátozott is, hiszen csak az egészségünkre költhetünk innen, és ha ez nem lenne elég, még költséggel is jár a fenntartása.

Az egészségpénztári megtakarításhoz adó-visszatérítés is kapcsolódik.

A pénztárba befizetett összeg 20%-át, legfeljebb 150 000 forintot adó-visszatérítés formájában visszakapunk az abban az évben befizetett személyi jövedelemadónkból. Ezt a pénzt aztán újra az egészségünkre fordíthatjuk.

Mit is jelent ez számokban kifejezve?

Az adó-visszatérítés összegét az egészségszámlánkra kapjuk, és itt újra felhasználhatjuk. Tehát vagy ennyivel kevesebbet kell befizetnünk a pénztárba a következő hónapokban, vagy ennyivel több pénzünk marad az egészségünkre.

A maximális adó-visszatérítés összege 150 000 forint, amiből akár 5 magánorvosi vizit is kijöhet. Ehhez az összeghez viszont elég magas havi befizetés kell. Ahhoz, hogy a maximumot megkapjuk, havonta 62 500 forintot kell a pénztárba befizetnünk. Ez évi 750 000 forint.

De a 20% az 20%, ha tehát havonta mondjuk 30 000 forintot fizetünk a pénztárba, akkor az adó-visszatérítés összege 72 000 forint lesz.

A havi befizetést érdemes az egészségügyi kiadásainkhoz igazítani, de jó tudni, hogy az egészségpénztár szolgáltatásait a családunkra is kiterjeszthetjük. A közeli hozzátartozókat megjelölhetjük szolgáltatási kedvezményezetteknek, így a család egészségügyi kiadásain spórolhatunk, nem csak a sajátunkon.

Költség is van

Az egészségpénztári számla fenntartása is pénzbe kerül, de nem havi díja van, hanem a befizetés egy bizonyos százalékát vonja le a pénztár. Ez pénztáranként változik, de általában 5-8% körül van.

Ezt érdemes figyelembe venni a pénztárválasztásnál, de ne az egyetlen szempont legyen.

És hozam is

Az egészségpénztárban tartott pénzt nem szükséges felhalmozni, el is költhetjük, hiszen ez a lényeg, hogy innen fizessük az egészségügyi kiadásainkat. Az adó-visszatérítést a befizetés után kapjuk, és nem a költés után, tehát ebből a szempontból mindegy, hogy a számlánkon marad a pénz, vagy felhasználjuk.

Ha viszont mégis tartunk rajta egy nagyobb összeget, mert éppen nem költjük el vagy mert gyűjtünk valamire, arra a pénzre az egészségpénztár hozamot fizet. Ezzel is jobban járhatunk tehát, mintha a bankszámlánkon lenne.

Az egészségpénztári tagság megéri

Az Önkéntes Pénztárak Szövetségének (ÖPOSZ) adatai szerint a lakosság is felismerte az egészségpénztár előnyeit. 2022-ben az előző évhez képest 20%-kal nőttek a tagdíjbefizetések, és míg korábban főleg gyógyszert vásároltak a pénztártagok, mostanra már 30%-ot is meghaladták a magánorvosi kiadások a költéseken belül.

Hogyan válasszunk egészségpénztárat?

A választásban sokat segít az egészségpénztár-kalkulátor. Ebben részletesen megtervezhetjük a kiadásainkat fajtánként, de a pénztárakat az általuk nyújtott szolgáltatások alapján is szűrhetjük.

Minden pénztár kicsit más. A Patika és az Új Pillér egészségpénztáraknak például nagyon jó egészségbiztosítási csomagjaik vannak, az Életút és a Generali alacsony költséglevonással dolgozik, az OTP Egészségpénztárnál pedig mindig is nagy hangsúlyt fektettek a fejlett online szolgáltatásokra.

A Patikánál és az Új Pillérnél ráadásul egyedülálló hűségprogram is indult az év elején. A pénztárba befizetett pénzedért hűségpontokat kapsz, amelyeket aztán egészségforintokra cserélhetsz.

De míg a Patikapénztár büszke arra, hogy független pénztárként működik lassan 25 éve, addig az OTP Egészségpénztár a fejlett szolgáltatásaira tekint előnyként. Itt a digitális funkciókat is összekötik más termékek platformjaival. Aszerint is választhatunk tehát, hogy nekünk mi a fontos, a függetlenség vagy a szolgáltatások összekapcsolása. Sokszor már a név is árulkodó, mint a Generali vagy az Allianz Egészségpénztárak esetében is.

„Az egészségpénztárak folyamatosan fejlesztik a szolgáltatásaikat, de a nagyobbaknál komoly technikai fejlesztések is zajlanak. Ezt szerencsére a legutóbbi jogszabályi változás is támogatja: most már termékekről és szolgáltatásokról egyaránt benyújthatjuk a számlát a pénztárakba elektronikusan” – teszi hozzá Gergely Péter.

Egy pénztárnak tehát közel sem csak egy kedvező tulajdonsága van, így érdemes átgondolni, hogy mi mit várunk egy pénztártól, és annak mentén keresni.

Olvasta már?

Egészségbiztosítási kisokos: ezek az egészségbiztosítás legfőbb típusai

Így maradjon egészséges az egészségpénztárral

Így használja az egészségpénztári kártyáját!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így köthet a legegyszerűbben egészségbiztosítást

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához