Ezeket látta már?

Két legyet egy csapásra: egészségbiztosítások az egészségpénztárból

egészségbiztosítás, egészségpénztár

Valószínűleg nem sokan vitatkoznának azzal az állítással, hogy az egészségügyi kiadások egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a családi költségvetésből. Csökkenthetjük azonban ezeket a költségeket, ha valamilyen öngondoskodási formát keresünk.

Védekezhetünk a növekvő költségek ellen

Az egészségügyi kiadások nem csak érzésre terhelik meg a pénztárcánkat, a statisztikák is azt mutatják, hogy igen sokat költünk az egészségünkre. Nálunk az egészségügyi kiadások tekintetében az uniós átlag dupláját fizetik az emberek saját zsebből. Mi magyarok az ilyen jellegű kiadásaink csaknem 30 százalékát magunk fizetjük, ami arányaiban magasnak számít.

Vannak azonban öngondoskodási formák, amelyekhez állami támogatás is kapcsolódik, így valamennyit lefaraghatunk ezekből a kiadásokból.

"Ha egészségcélú megtakarítást keresünk, akkor az egészségpénztár és az egészségbiztosítás jöhet szóba" – mondja Simondán Eszter, a BiztosDöntés.hu szakértője. Ezeket sokan ismerik, és hasznukat egyre többen ismerik fel.

Az egészségpénztárak taglétszáma évek óta dinamikus növekvő pályán van, és 2023-ban már egymilliót is meghaladta a tagok száma. Ezzel együtt a pénztári befizetések is jelentősen nőttek, közel 18 százalékkal többet fizettek be a pénztárakba az emberek, mint egy évvel korábban.

"Az egészségpénztári tagok 2023-ban 14,3 milliárd forint adót igényeltek vissza a költségvetésből, és az adóvisszatérítés nem az egyetlen vonzereje a pénztárnak" – mondja a szakértő. Az egészségpénztárak ugyanis a náluk tartott pénzt befektetik, és a tagoknak hozamot fizetnek. A hozamot – amely jelenleg igen magas, van, ahol a 10 százalékot is meghaladja – negyedévente írják jóvá a pénztártag számláján. Ezt a hozamot ráadásul nem terheli sem kamatadó, sem szocho. Egyetlen megkötés, hogy az egészségünk érdekében kell felhasználnunk, itt viszont széles körben válogathatunk az egészségpénztári szolgáltatások közül.

Egészségpénztár és egészégbiztosítás: a nyerő páros

"Sokan gondolják, hogy választaniuk kell az egészségpénztár és az egészségbiztosítás között, pedig ez nincs így" – mondja Simondán Eszter. A valóság épp az ellenkezője: a két egészségcélú öngondoskodási forma remekül kiegészíti egymást.

Ennek az az oka, hogy mindkettőt egy kicsit máshogy használhatjuk. Mind az egészségpénztárból, mind az egészségbiztosításunk terhére járhatunk például magánorvoshoz. Míg azonban az egészségbiztosításnál lehetnek korlátozások, például fennálló betegségek esetén nem térít, vagy nem fedezi a fogászati kiadásainkat, az egészségpénztárból ezeket is fizethetjük.

Az egészségbiztosítás nagyon előnyös, ha nagyobb összeget kellene kifizetnünk egy-egy kezelésért, ellenben nem fizethetjük belőle az orvos által felírt gyógyszereket vagy egy fizioterápia költségét. Itt ismét színre léphet az egészségpénztár.

Ráadásul az egészségpénztár számos olyan esetben használható, amely nincs szoros kapcsolatban az egészségünkkel, hanem inkább az anyagi biztonságunkat támogatja. Ezek az önsegélyező szolgáltatások, mint amilyen a szülési támogatás, lakáshitel törlesztése vagy a gyermekek beiskolázása.

Egészségbiztosítás az egészségpénztárakban

A legjobban akkor járunk, ha az egészségpénztár kínálatából választunk egészségbiztosítást. Ezek ugyanis általában kedvezőbb díj mellett elérhetők, ráadásul a havidíjuk után szintén igényelhető az egészségpénztári befizetések után járó adóvisszatérítés, ami tovább csökkenti a biztosítás díját.

Az egészségpénztárak általában kétféle egészségbiztosítást kínálnak. Ez egyik típus az alacsony díjas egészségbiztosítás, amelyet a legtöbb pénztár, ahol ez a fajta biztosítás elérhető, automatikusan csatlakoztatja az újonnan belépő tagjait, és vannak pénztárak, ahol a közvetlen hozzátartozók számára is kérhetjük.

Ez egy rendkívül olcsó, de jól használható egészségbiztosítás típus. Rettegett betegségek esetén téríti a vizsgálat díját, illetve nagy értékű diagnosztikai eljárásokra és egynapos sebészeti eljárásokra nyújt fedezetet.

A tartalma némileg különbözik az egyes pénztáraknál. Általában némileg más-más keretösszegekkel kínálják, és van, ahol tartalmaz telefonos segítségnyújtást vagy gyógyszertámogatást is.

Közös jellemzőjük viszont, hogy nagyon olcsók, általában a legdrágább havidíja sem éri el az 500 forintot, de van, ahol még 100 forintot sem kell fizetnünk érte havonta.

A másik típust a választható egészségbiztosítások alkotják. Ezek szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások, azaz alapvetően járóbetegellátás finanszírozására szolgálnak. Ha fizetjük a biztosítás havidíját, akkor az fedezi a későbbi orvosi vizsgálatok költségét, ha megbetegszünk. Ha tehát megfájdul a lábunk, és ezért magánorvoshoz mennénk, ott már nem kell fizetnünk.

Ezek az egészségbiztosítások általában nagyjából 5 ezer és 15 ezer forint közötti havidíj mellett elérhetők, és ebben a tartományban különböző szolgáltatásokat tartalmaznak.

Az OTP Egészségpénztár például három választható egészségbiztosítási csomagot kínál. A legolcsóbb ezek közül 5990 forint havonta, míg a prémium biztosítás 19 990 forint egy hónapban. Utóbbi már nemzetközi második orvosi szakvéleményt, influenza elleni védőoltást és szűrővizsgálati csomagot is tartalmaz.

A Patika Egészségpénztár és az Új Pillér Egészségpénzár kínálatában szintén három egészségbiztosítási csomag szerepel. A legolcsóbb havi 6750 forint, a legdrágább pedig 12 250 forint díj mellett elérhető. Minden csomag tartalmaz 24 órás orvosi call center szolgáltatást, a legnagyobb csomagban pedig szűrővizsgálatokat is találunk.

Ezeknek az egészségbiztosításoknak közös jellemzője, hogy az áruk kedvezőbb, mintha közvetlenül a biztosító társasággal kötnénk szerződést, hiszen ezeket az egészségpénztárak több ezres taglétszámához igazította a biztosító.

Ha tehát egészségpénztári tagok vagyunk, akkor nem kell kompromisszumokat kötnünk az egészségünkkel kapcsolatban, legalább is kevesebbet, mintha nem ezen keresztül vennék igénybe a szolgáltatásokat. Aki valaha is költ az egészségére, és fizet személyi jövedelemadót, annak már megéri egészségpénztári számlát nyitni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rákaptak a 30 év alattiak a magánegészségügyre

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

magánegészségügyi ellátás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához