Ezeket látta már?

Egyre közelebb a vég? 6 vészjósló kockázati pontot azonosított be az ENSZ

klímaválság, ENSZ

Az emberiség „veszélyesen közelít” számos környezetvédelmi fordulópont határához, amelyek katasztrofálisak lehetnek az emberekre és a környezetre egyaránt.

Egyfajta figyelmeztetést tettek közzé az ENSZ kutatói, amelyben 6 kulcsfontosságú kockázatot azonosítanak, mellyel erősebb fellépést tesznek, bevezetésképp a jövő havi klímaváltozási csúcstalálkozó miatt.

A szakadék szélén táncolunk: 6 legfontosabb tény, ami ezt bizonyítja

Az ENSZ akadémiai részlegének, a németországi ENSZ-egyetemnek a kutatói szerint a világ hat egymással összefüggő „fordulópontból” álló „szikla széléhez” közeledik, melyek átlépése egy rendszer összeomlását okozhatja, ami katasztrofális és potenciálisan visszafordíthatatlan következményekkel jár.

  1. Gyorsuló kihalások. A kihalás az élet és az evolúció természetes velejárója, de az emberi tevékenység a természetes sebesség több százszorosára gyorsította fel ezt a folyamatot – áll a jelentésben. Arra figyelmeztet, hogy 1 millió növény- és állatfaj pusztulhat el évtizedeken belül és hogy a kulcsfontosságú fajok elvesztése „lépcsőzetes kihalásokhoz” és „egy egész ökoszisztéma összeomlásához” vezethet.
  2. A talajvíz kimerülése. A víztartó rétegként ismert, föld alatti édesvízkészletek létfontosságúak a mezőgazdaság számára, és több mint 2 milliárd embert látnak el ivóvízzel, de a kutatók szerint a világ legnagyobb vízkészletének több mint felét gyorsabban használják fel, mint amennyit feltöltenek. A kiszáradó kutak veszélybe sodorják a globális élelmiszertermelést, és „messze nyúló következményekkel” járnak – figyelmeztet a jelentés, mivel az olyan országok, mint Szaúd-Arábia, már átlépték ezt a fordulópontot azzal, hogy a sivatagot „termelő oázissá” tették. Indiában is jelent van már a víz túlfogyasztása.
  3. Hegyi gleccserek olvadása . A gleccserek az édesvíz másik kulcsfontosságú készletei szerte a világon, és az olvadékvizet gyakran használják a száraz évszakok esőhiányának pótlására. A globális felmelegedés azt jelenti, hogy sok gleccser visszahúzódik, és a kutatók arra figyelmeztettek, hogy az édesvízkészletek is visszahúzódnak velük együtt.
  4. Űrtörmelék . „Az űrben szemétprobléma van” – mondták a kutatók, utalva a Föld körül keringő műholdakból vagy rakétákból származó, egyre nagyobb mennyiségű hulladékra, amely „használhatatlanná teheti a Föld pályáját”. Még a legkisebb mennyiségű űrszemét is – például festékfoltok – jelentős károkat okozhatnak, és kiüthetik a kulcsfontosságú funkciókhoz, például kommunikációhoz, navigációhoz és időjárás-figyeléshez használt műholdakat.
  5. Elviselhetetlen hőség . Az ember által vezérelt éghajlatváltozás azt jelenti, hogy a halálos hőhullámok egyre gyakoribbak és intenzívebbek, és a jövőben még rosszabbodni fognak. A kutatók szerint egy fordulópont közeledik, amikor a szélsőséges hőség halálos veszélyt jelent még az egészséges fiatalokra is.
  6. Biztosíthatatlan jövő . Az időjárással összefüggő katasztrófák okozta károk az elmúlt években megugrottak, és csak tavaly elérték már a 313 milliárd dollár kárt globálisan, és 2040-re ez megduplázódhat. A kockázatok korlátozása érdekében a lakástulajdonos-biztosító társaságok emelik a díjakat, vagy teljesen megvonják a kötvényeket, ami végső soron „biztosíthatatlan” területeket hoz létre, ahol a biztosítási rendszer működik - vagy nem elérhető, vagy megfizethetetlen, így az emberek „gazdasági védőháló nélkül” maradnak katasztrófa esetén.

Döntő idézet

„Miközben válogatás nélkül kitermeljük vízkészleteinket, károsítjuk a természetet és a biodiverzitást, ezzel szennyezzük a Földet és az űrt is. Veszélyesen közel kerülünk a többi kockázati fordulópont határához, amelyek éppen azokat a rendszereket tehetik tönkre, amelyektől az életünk függ” – mondta Sebesvári Zita. , a jelentés vezető szerzője és az ENSZ Egyetem Környezetvédelmi és Emberbiztonsági Intézetének igazgatóhelyettese.

„Egyes eszközeinket és lehetőségeinket is elveszítjük a jövőbeni katasztrófaveszély kezelésére” – tette hozzá Sebesvári.

Mire kell figyelni?

A jelentés a jövő hónapban Dubajban várható COP28 klímakonferencia előtt készült, miközben egyre nagyobb nyomás nehezedik az országokra, hogy tegyenek jelentős lépéseket a kibocsátás gyors visszaszorítása és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentése és az éghajlati válság enyhítése érdekében.

Elsöprő mennyiségű tudományos bizonyíték állítja, hogy az emberi tevékenység, -elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok használata - felelős a klímaváltozásért és az általa okozott széles körben elterjedt, potenciálisan visszafordíthatatlan károkért.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Étrend-kiegészítők: mi az, amit az orvos „titkol”, a hatóság betilt?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

klímavédelem

Forrás: Forbes.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához