Ezeket látta már?

Ezt teszi majd az egészségünkkel a 18 C-fokig fűtött munkahely

fűtés, 18 C-fok, rezsiköltség, hideg munkahely, megfázás, nátha, meghűlés, felfázás

Munka közben 18 Celsius-fok még éppen kibírható - na de oké ez az egészségünknek is? Lehetnek-e a spórolásnak egészségügyi következményei?

Megfagyni nem fogunk sem otthon, sem a munkahelyeken, de spórolni így is kell, ha azt akarjuk, hogy ne legyenek nagy leállások az iparban és jusson elég energia a lakások fűtésére is. A közintézményekben 18 C-fok is lehet, de a versenyszférában is sokan lejjebb tekerik a fűtést, hogy mérsékeljék az elszálló rezsiköltségeket.

Dr. Nagy Marcellt, a Magyar Orvosi Kamara titkárát, foglalkozás-orvostan és munkahigiéné szakorvost kérdezte arról a telex.hu, hogy mennyire nőnek meg az egészségügyi kockázatok, ha legalább napi 8 órát a szokásosnál hidegebb munkahelyen, akár 18 C-fokban töltünk.

Nagy Marcell szerint nincsenek arra vonatkozó egzakt kutatások, hogy milyen betegségeket kapunk el nagyobb eséllyel, ha 20 C-fok helyett mondjuk 19 vagy 18 C-fokban dolgozunk. Az biztos, hogy vannak, akik hidegebb munkakörnyezetben hajlamosabbak a felfázásra. És az is köztudott, hogy sok légúti betegségnek kedvez a hűvösebb hőmérséklet, de fokokra lebontani ezt nem igazán könnyű.

Ha lejjebb visszük a hőmérsékletet, könnyebben terjedhetnek a kórokozók, tehát többen fognak kiesni betegszabadság miatt. Viszont ha számítunk az ilyesféle problémákra, akkor már előzetesen tudunk hozni olyan intézkedéseket, amivel csökkenthetőek a kockázatok – mondta a szakértő.

" 16-17 C-fok már tényleg sokkal kockázatosabb lenne, hiszen azt közepesen nehéz fizikai munka végzése esetén éreznénk komfortosnak. A 18 és 19 C-fok között viszont nincs olyan nagy különbség az egészségügyi kockázatok terén."

A koncentrációt és kreativitást igénylő ülőmunkáknál hatékonyságnövelő a magasabb hőmérséklet – mondta Nagy Marcell. Kutatási eredmények alapján például a gépírók 22-23-24 C-fokban sokkal kevesebb hibával, elütéssel dolgoznak, mint 19 C-fokban.

Szerinte a 18 C-fok az még pont az alja annak a tartománynak, ahol össztársadalmi szinten nem lesznek komoly egészségügyi következmények.

"Lehet, hogy valamivel többen lesznek betegek, viszont kényszerhelyzetben vagyunk, aminek senki nem örül, de alkalmazkodnunk kell hozzá. Odafigyelve magunkra 18 C-fokban is lehet ülőmunkát végezni. Egy kicsit több hibával, egy kicsit több viszontagsággal, de menni fog" – mondta Nagy Marcell.

Mit tehetünk ebben a helyzetben magunkért?

  • A szakértő szerint a szokottnál hidegebb munkahelyeken még fontosabb, hogy betartsuk a már jelenleg is érvényben lévő előírásokat. Képernyő előtti munkavégzésnél, ülőmunkánál már most is van olyan szabály, hogy óránként legalább 10 percre meg kell szakítani a munkát.
  • A szüneteket ne összevontan vegyük ki, hanem óránként.
  • A mozgás hőt termel, tehát álljunk fel, mozgassuk át magunkat, frissítsük fel a vérkeringésünket.
  • A tartásunknak is jobb, ha időnként felállunk, és átmozgatjuk magunkat.
  • Az ujjainkat is érdemes átmozgatni, nőknek például gyakrabban lehet gondjuk a hajszáleres keringésükkel, a hidegben pedig könnyebben elvékonyodnak ezek az erek, elkékülnek az ujjak.
  • Az is segít, ha sok folyadékot iszunk, hiszen azzal nagyobb eséllyel előzzük meg a felfázást, a húgyúti fertőzéseket. Ugyanis ha sokszor megyünk ki pisilni, a baktériumoknak nem lesz ideje elszaporodni a szervezetünkben.
  • Érdemes melegebb italokat is innunk, ettől a hőérzetünk mellett a közérzetünk is javulhat.

A szakértő szerint, ha nem megyünk naponta legalább négyszer-ötször pisilni, az azt jelzi, hogy nem iszunk elég folyadékot.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Telex
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához