Ezeket látta már?

Jobban bírják a férfiak a fájdalmat, amikor ilyen orvoshoz kerülnek

fájdalomérzet különbség nők férfiak

Eláruljuk, milyen orvoshoz érdemes menniük az uraknak, akik ódzkodnak a doktoroktól.

A női érintés hatalma

A férfiak kevesebb fájdalmat éreznek, ha női orvos kezeli őket – állapította meg egy friss tanulmány. A Svéd tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a doktornők jelenléte szinte fájdalomcsillapító hatással bír, vagy legalábbis a betegek enyhébbnek érezték azokat. A vizsgálat több rangos egészségügyi folyóiratban is megjelent világszerte.

Lund Egyetem szakértői egészséges önkénteseket toboroztak, akiket rövid lézerimpulzussal stimuláltak a lábuk ívében. Azt tapasztalták, hogy a női "vizsgáló" által kezelt férfi résztvevőknek magasabb volt a fájdalomküszöbük, mint amikor férfiak kezelték őket.

Ez annak ellenére igaz volt, hogy a vizsgálatban részt vevő férfi és női vizsgáztatók egyformán öltözködtek, és ugyanaz volt a vizsgálat menete, forgatókönyve.

Egy külön kísérletben a résztvevőknek meg kellett nyomniuk egy gombot, amely gyenge elektromos áramot bocsátott ki, majd amikor fájdalmat éreztek, el kellett engedniük a gombot.

A teszteket kétszer végezték el - egyszer egy férfi, egyszer pedig egy női vizsgálóval.

Az első vizsgálathoz hasonlóan a csapat azt találta, hogy a férfi résztvevők több fájdalmat tudtak elviselni egy női vizsgáztatóval, mint egy férfival - de ezúttal ugyanez igaz volt a női résztvevőkre is.

Az utolsó kísérletben 245 beteg vett részt három különböző kórházi osztályon. Egy női és egy férfi vizsgáló kérdezte a betegeket a fájdalmukról röviddel a műtét után.

Az elemzés kimutatta, hogy a férfiak azt vallották (ellentétben a megkérdezett nőkkel), hogy valamivel kevesebb fájdalmat éreztek, amikor egy nő kérdezte őket. Anna Engskov kutató, aneszteziológiai és intenzív terápiás tanácsadó kiemelte:

"Ez az egyes páciensek esetében sokat számíthat, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a fájdalom különbségei akkor voltak a legnagyobbak, amikor a fájdalom már akkora volt, hogy a betegek fájdalomcsillapítást kezdtek kérni."

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a nők több empátiával rendelkezhetnek, ami viszont összefügghet a csendes kommunikációval - például több mosollyal és közvetlenebb szemkontaktussal. De nem világos, hogy ez magyarázhatja-e az eredményeket.

Jonas Åkeson professzor, a malmői Skåne Egyetemi Kórházból irányította a vizsgálatot. Mint mondta:

„Ez az első megerősítése ezeknek az eredményeknek, mind kísérletileg egészséges pácienseknél, mind klinikailag újonnan operált betegeknél. A nemi szempont figyelembevétele a fájdalom értékelése során remélhetőleg hozzájárulhat ahhoz, hogy a betegek még jobb ellátásban és fájdalomkezelésben részesüljenek a jövőben."

A kutatást több folyóiratban publikálták – a Biology of Sex Differences, a BMC Anaesthesiology és a German Medical Science című folyóiratban.

Mi a fájdalom?

A fájdalom nehezen meghatározható fogalom. Az International Association for the Study of Pain nemzetközi szakértői testület 1979-es meghatározása szerint a fájdalom „kellemetlen szenzoros és emocionális tapasztalat, amely aktuális vagy potenciális szöveti károsodáshoz csatlakozik”.

Ennek alapján a fájdalom nem csupán egy fizikai érzékelési jelenség, hanem egyben érzelmi élmény is, amely erősen szubjektívvá teszi magát a fájdalom megélését.

A fájdalom az egyszerű diszkomfortnál jóval összetettebb és fontosabb probléma. A fájdalom nagymértékben rontja a beteg életminőségét, kezeletlen állapotban, különösen akkor, ha sokáig tart, akár mentális betegségek – szorongás, depresszió – kifejlődéséhez is vezethet. A fájdalomcsillapítás ezért minden orvos egyik legfontosabb tevékenysége és kötelessége.

A fájdalom csillapítására sok módszer létezik, a módszerek két fő csoportra oszthatók: gyógyszeres (vényköteles és vény nélküli készítmények) és nem gyógyszeres fájdalomcsillapítás. A módszerek használhatók külön, de akár együtt is. A megfelelő módszer kiválasztását a beteg állapota, alapbetegsége, illetve a fájdalom jellege határozza meg.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a folyamat játszódik le az agyban, ha megijedünk

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kutatás

Forrás: dailymail
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához