Ezeket látta már?

Csalt egy magyar orvos, bíróság előtt az ügye

favipiravir, gyógyszer, covid, koronavírus

Üzletelés, vesztegetés, illetve járványügyi szabályok megsértése miatt nem csak ő, hanem összesen tizenmárman álltakbíróság elé.

Előkészítő üléssel kezdődött meg a tárgyalása szerdán a Fővárosi Törvényszéken annak a büntetőügynek, amelyben tizenhárom ember állt a bíróság elé Favipiravirral üzletelés, vesztegetés, illetve járványügyi szabályok megsértése miatt.

A törvényszék az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a vádirat szerint az egyik budapesti kórházban orvosként dolgozó elsőrendű vádlott - orvosi kötelezettségét megszegve és haszonszerzésre törekedve -levélszámra tulajdonított el tablettákat a kórház rendelkezésére álló, koronavírus-fertőzés kezelésében használt Favipiravir nevű gyógyszerkészítményből. A gyógyszert - amelyet akkor csak a kórházi fekvőbeteg-ellátásban alkalmaztak - a vádlott jogtalan előnyért cserébe adta át a harmadrendű vádlottnak és egy másik embernek.

Egy másik vádpont szerint az orvos jogtalan előnyért cserébe soron kívüli orvosi ellátást biztosított egy embernek, akit a negyedrendű vádlott vitt el a kórházba, és a kötelezettségszegésért járó pénzt is ő adta át az orvosnak.

Az ötöd-, heted- és kilencedrendű vádlott soron kívüli koronavírus elleni védőoltásra való jogosultságok igazolásában nyújtott segítséget, amelyek felhasználásával jogosulatlanul és soron kívül részesült koronavírus elleni védőoltásban a hatod- nyolcad- tized- és tizenkettedrendű vádlott.

A másodrendű vádlott csak a lejárt érvényességű taj-kártyája miatt nem kapta meg végül az oltást, ő azonban rávette a tizenegyedrendű vádlottat arra, hogy állítson ki neki negatív koronavírus teszteredményt, amellyel külföldi utazásra jogosultságát igazolhatta.

A törvényszék tájékoztatása szerint az előkészítő ülésen az első-, a harmad-, a negyed-, valamint a tizenharmadrendű vádlott nem ismerte be a bűnösségét, és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. Így esetükben az ügyész indítványai után a vádlottak és védők előadták a védekezésük alapjául szolgáló tényeket, továbbá ezek bizonyítékait, valamint előterjesztették indítványaikat.

A többi kilenc ember a váddal egyezően beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról - tették hozzá. Január 17-én folytatódik az előkészítő ülés, a bizonyítási indítványokról, továbbá a bűnösségüket beismerő vádlottak esetében a beismerés elfogadásáról a Fővárosi Törvényszék akkor dönt - áll a közleményben.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Karikó Katalin kapta meg az élettani-orvosi Nobelt: így emlékszik vissza tanítványára a mestere

karikó katalin kondorosi éva 21 nő egészségért alapítvány Katalin Karikó sosem felejti el megköszönni az elért eredményeit mentorainak, akik között elsőkét említi Kondorosi Évát Forrás: 21 nő

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koronavírus lefolyása

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához