Ezeket látta már?

Újra puszítani kezdett: középkori betegség jelent meg a szomszédunkban

fertőzés járvány  szamárköhögés tünetei köhögés

Rohamosan terjed, gyerekeket érint elsősorban, és végzetes lehet: ezek a tünetei.

Szamárköhögés-járvány ütötte fel a fejét Horvátországban, mert bár van ellene kötelező védőoltás, az alacsony átoltottság miatt a fertőzöttek aránya egyre nő - jelentette be Bernard Kaic, a horvát közegészségügyi intézet illetékese.

A horvát közszolgálati televíziónak nyilatkozva (HRT) elmondta: egyik napról a másikra emelkedik a betegek száma, péntekre már elérte az 1435-öt. Hozzátette, hogy több mint 40 éve, 1980 óta nem volt ennyi fertőzött az országban.

Aggasztónak nevezte, hogy a megbetegedések nagy száma növelheti az újszülöttek vagy a még be nem oltott csecsemők megfertőződésének esélyét.

"A betegség pedig számukra súlyos és akár végzetes is lehet" - hangsúlyozta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegek többsége 10 és 14 év közötti gyerek. A legtöbb megbetegedést Zágrábban és Splitben regisztrálták. A horvát fővárosban mobil tesztelőpontokat is felállítottak, hogy kiszűrjék a fertőzötteket.

Ivo Ivic virológus, a fertőző betegségek spliti klinikájának korábbi igazgatója szerint várható volt a betegség terjedése, mert az átoltottság 85 százalékos az országban, és legalább 96 százalékos átoltottsággal lehet megakadályozni egy tömeges fertőzési hullámot. Rámutatott: a koronavírus-járvány is hozzájárult a betegség terjedéséhez. Mivel sokáig maszkot kellett hordani, a gyerekek nem eshettek át a fertőzésen, a nyitással pedig kifejezetten romlott a helyzet. Másrészt pedig nőtt az oltásellenesség is - mondta.

A horvát törvények szerint a gyerekek beoltásának elmulasztásáért 300 euróra büntethetik a szülőket, de a bírság csak a népegészségügyi ellenőrök értesítése és a szabálysértési eljárás elindítása után hajtható be.

Az egészségügyi szakemberek szerint szamárköhögés bakteriális eredetű, cseppfertőzéssel terjedő, csillapíthatatlan, erős köhögéssel járó megbetegedés. Horvátországban az első oltást két hónapos korban kapják a gyerekek kombinált oltás keretében, és az ismétlődő oltássorozat a fiatal felnőttkorig nyújt védettséget.

A horvát közegészségügyi intézet azt javasolja a kismamáknak, hogy mindenképpen oltassák be magukat; ahol pedig egy éven aluli gyerek van a családban és még nem kapta meg mindhárom oltást, a szülőknek is ajánlott felvenni a szamárköhögés elleni vakcinát, hogy csökkentsék a gyerek megfertőződésének a kockázatát.

Mi a szamárköhögés?

A szamárköhögés egy heveny, súlyos légúti megbetegedés, amelyet a Bordatella pertussis és a Bordetella parapertussis nevű baktériumok okoznak. Rohamokban jelentkező, húzó jellegű, száraz köhögés és hetekig elhúzódó kórlefolyás jellemzi. Életet veszélyeztető szövődményei főleg csecsemő- és kisdedkorban fordulnak elő, azonban védőoltással hatékonyan megelőzhető. A kötelező védőoltásnak köszönhetően a szamárköhögés Magyarországon napjainkban igen ritka.

Ezek a szamárköhögés tünetei

A betegség lefolyása 3 fő fázisra osztható.

  1.  Hurutos szakasz. A hurutos szakasz általában 1-2 hétig tart. Kifejezetten hasonlít a vírusok által okozott légúti megbetegedésekre. Rossz közérzettel, enyhe köhögéssel, orrfolyással, orrdugulással kezdődnek a panaszok. Általában láz nélkül zajlik, de hőemelkedés kísérheti. A szövődmények fellépte esetén (középfülgyulladás vagy hörgő- és tüdőgyulladás) már jelentkezhet láz is.
  2.  Második szakasz. A második fázisa súlyosabb, rohamokban megjelenő, kínzó, húzó köhögés jellemzi. Ez a szakasz egy hónapnál is tovább tarthat. A köhögési rohamokat követően a beteg kifejezetten kifárad, a megerőltetéstől az arcán vörös vagy kékes bőrszín jelentkezik, hányás is előfordulhat (főleg csecsemőknél és kisgyermekeknél). A tünetek éjszaka fokozódnak, romlanak.
  3.  Harmadik szakasz. Az utolsó (oldódási) szakasz 3-6 hétig is elhúzódhat. Erre a szakaszra szintén jellemző az epizódokban megjelenő köhögési roham, azonban a rohamok gyakorisága és intenzitása fokozatosan csökken.

Mikor forduljon orvoshoz?

Abban az esetben, ha felmerül a szamárköhögés lehetősége, keresse fel a gyermek háziorvosát, aki további ellátás céljából fertőzőkórházi (infektológiai) osztályra utalhatja.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Könnyű széthordani a már Európában is terjedő „kínai” tüdőgyulladást

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

járvány

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához