Ezeket látta már?

Beteg a 46 éves budapesti gorilla, őssejtterápiával kezelik

gorilla, budapest, állatkert, őssejtterápia

A világon most először alkalmazták sikeresen egy emberszabású majomnál azt az őssejtterápiás kezelést, amellyel a Fővárosi Állat- és Növénykert idős gorillájának, Lieselnek az ízületi gyulladását kezelték az orvosok.

A beavatkozást egy nemzetközi szakértő csapat végezte, az állatkert, a Sheffieldi Egyetem és a Stem CellX vállalat együttműködése keretében - közölte az intézmény az MTI-vel.

Liesel, az öttagú budapesti gorillacsapat legidősebb egyede 1977 áprilisában született a Frankfurti Állatkertben. Az állat 46 éve magas kornak számít, hiszen a természetben rendszerint nem élnek ilyen sokáig a gorillák. A nőstény 1989 óta él a budapesti állatkertben, ahol három utódot nevelt fel sikeresen, és ma már tíz unokája is van. Életkorával összefüggésben kialakult ízületi gyulladása miatt egy ideje nehezen tudja használni a bal lábát, ami a járásban nehézségeket okoz. Az intézmény állatorvosai korábban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítményeket adtak neki, most azonban az egyik legkorszerűbb eljárással igyekeznek Liesel életminőségét javítani a szakértők.

Egy nemzetközi csapat vezetője, Sós Endre, az állatkert főállatorvosa, természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója, Mark Wilkinson, a Sheffieldi Egyetemen az emberi ízületi gyulladások biológiájának és kezelésének professzora, valamint Kiss-Toth Endre, a Stem CellX alapítója a közelmúltban átfogó felmérést végeztek Liesel fő ízületeinek állapotáról, ennek alapján történt a bal csípő és térd alapszöveti őssejtekkel való kezelése.

Az őssejtekkel az ízületi gyulladás gyógykezelésében és a sérült porc regenerációjában az elmúlt években számos állatfajnál értek el sikereket, például kutyákon és lovakon is, de az embereken végzett klinikai vizsgálatok is ígéretesnek bizonyultak.

Több állat is kap majd őssejtterápiás kezelés Budapesten

A Stem CellX szabadalmaztatott technológiát fejlesztett ki őssejt alapú termékek előállítására állatok ízületi gyulladásának terápiájához. Magát a céget is egy sikeres kutatási kísérlet nyomán hozták létre, amely ízületi gyulladásban szenvedő kutyák gyógykezelésére alapult. A vállalat a közelmúltban a Fővárosi Állat- és Növénykerttel megállapodást kötött, amelynek keretében a kezelést szükség esetén a kert többi állata számára is hozzáférhetővé teszik, hogy az itt szerzett klinikai tapasztalatokat felhasználva más az állatkertek számára is biztosíthassák majd a terápiát.

Mivel a kezelés máris javulást hozott Liesel állapotában, ezért az eset nemzetközi szintű áttörést is jelenthet a vadállatok gyógyításában. Az eljáráshoz használt mezenchimális őssejteket N'yaounda, a szintén Budapesten élő, fiatal nőstény gorilla zsírszövetéből vették egy 2022-bent történt kisebb beavatkozás keretében. A Stem CellX csapata ezután tisztította és tenyésztette a sejteket, és olyan sejtszuszpenziót készített, amely mélyhűtött állapotban tárolható és a kezelés során injekcióban beadható.

Nemcsak a gorillákra, hanem a legtöbb állatra igaz, hogy az állatkertekben élő egyedek a szakszerű gondoskodásnak köszönhetően általában magasabb életkort érnek meg, mint a vadonban élő fajtársaik. Nemcsak az átlagos élettartam magasabb, de az utódok száma és életben maradási arányuk is. Ezért is jelent nagy segítséget a természetben megritkult fajok védelmében az állatkerti szaporítás, hiszen így lehet a leghamarabb megnövelni a kritikus szintre csökkent egyedszámot. A hosszabb élettartam miatt azonban az állatkerteknek fel kell készülniük az idős állatok speciális igényeire, az életkorral összefüggő olyan egészségügyi problémákra, amelyek a természetben ritkábbak, vagy elő sem fordulnak.

A fotó illusztráció.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Napi kvíz: kisállatok egészsége

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#kutya

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához