Ezeket látta már?

FRISS KORONAVÍRUS HÍREK MA

Gyerekeknek nem jó az új covid vakcina - Rusvai szerint ez az oka

koronavírus, covid vakcina, új oltás, gyerekeknek, omikron, pfizer

A víruskutató azt is elmondta, kiknek érdemes felvenniük az új variánsok ellen védő vakcinát.

Rusvai Miklós véleménye szerint ősszel várható újabb járványhullám, s a napi fertőzöttek száma akár a napi tízezer fölé is ugorhat.

A legfontosabb tudnivaló az új koronavírus elleni vakcinákról

  • Ezen a héten már az oltópontokon lesznek
  • Kifejezetten az Európában dominánssá vált omikron ellen fejlesztettek ki.
  • A Pfizer és a Moderna készített eddig ilyen oltóanyagokat, Magyarországra a Pfizer oltóanyagából érkezett 109 ezer darab. A következő hónapokban még hárommillió adagra számít hazánk.
  • Az újfajta készítmény egyadagos, kizárólag emlékeztető oltásra engedélyezett 12 év felettieknek.
  • Csak azok kaphatják, akik már alapimmunizáltak, és átestek legalább egy emlékeztető oltáson.

Miként változtathatók a vakcinák, hogy megfeleljenek az újabb és újabb vírusvariánsoknak?

Erről a boon.hu Rusvai Miklós egyetemi tanárt, víruskutatót, aki elmondta:

"a Pfizer és Moderna vakcinának csak egy komponense van, ami a hatásukat biztosítja, és amikor új variáns jelenik meg, tulajdonképpen csak ezt az egy komponenst kell megváltoztatni. Ez a komponens az úgynevezett mRNS, azaz a messenger RNS, ami a koronavírusnak a tüskefehérje kódját tartalmazza. Mivel a koronavírus ezt a tüskefehérje nevű részét változtatja gyorsan, és ez az, ami ellen a védő ellenanyagok képződnek, a fehérje kódja segíti, hogy mindig az új és új variánsok elleni ellenanyagok képződjenek a szervezetben."

– Tehát a vakcinagyártók az új tüskefehérje-modellek „tervrajzát”, genetikai kódját viszik be az oltóanyagba, így az új modellek ellen képez ellenanyagot a szervezet. A lényeg, hogy mindig csak ezt az egy komponenst kell megváltoztatni ahhoz, hogy az új variánsok ellen hatékony vakcina készüljön – magyarázta a víruskutató.

Hozzátette: az mRNS vakcinák megváltoztatása körülbelül egy hónapot vesz igénybe, a szükséges vizsgálatok és engedélyezések azonban ennél tovább tartanak. Az új oltóanyagnak ugyanis hatékonysági és ártalmatlansági vizsgálatokon kell átesnie annak ellenére, hogy összetételében lényegesen nem változik.

Gyerek kezébe nem való

Elmondta azt is, hogy az új típusú vakcinák a gyerekek számára még nem hozzáférhető, de az ő immunizálásuk a jelenlegi helyzetben nem is indokolt. A koronavírus omikron változata ugyanis nem okoz olyan súlyos problémákat, mint a vírus eredeti változata, főleg a fiatalok és gyerekek esetében nem. Akik a tanévkezdés idején veszélybe lehetnek, azok a nyugdíj mellett dolgozó pedagógusok, vagy a családokban a nagyszülők, akik elkaphatják a közösségbe járó gyerekektől a fertőzést.

Rusvai Miklós felhívta a figyelmet, azoknak érdemes felvenniük az új variánsok ellen védő vakcinát, akik valamilyen kockázati csoportba tartoznak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: boon.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához