Ezeket látta már?

Szirénázó mentőautó közeledik? Ha befékezik, az a legrosszabb! Így lehetünk mi is bajtársak

hírek, mentőautó, baleset sérülés #közlekedjbiztonságosan

Hogyan tudunk a legtöbbet segíteni közlekedés közben egy szirénázva érkező mentőautónak?

Miért nem jó megoldás, ha megállunk a megkülönböztető jelzést használó jármű előtt? Miért nem szabad sosem a szirénázó mentőautóra tapadva előzni a többi közlekedőt? Ilyen kérdésekre kapunk választ abból a videóból, amellyel a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) útjára indítja idei #közlekedjbiztonságosan kampányát. Az Országos Mentőszolgálattal együttműködésben készült videóban a nézők is Győrfi Pál szóvivő mellett ülhetnek egy éppen szirénázva közlekedő mentőautóban.

"Amikor a mentőket riasztják, akkor sosem tudjuk előre, hogy mennyire lesz súlyos az eset, így aztán fontos szempont, hogy gyorsan érjünk a helyszínre. Ehhez viszont az kell, hogy a közlekedés többi résztvevője is segítse a munkánkat, a megkülönböztető jelzést használó járművet elengedjék a forgalomban, először is észleljék, hogy jövünk, másrészt pedig megfelelően reagáljanak, és jelezzék is nekünk azt, hogy mire készülnek" – magyarázta Győrfi Pál.

Egy fékezés mindössze néhány másodperces, de ha sok van belőle, összesen akár 3-4 perces időveszteséget is okozhat az éppen sérülthöz siető mentősöknek. Ez pedig – bizonyos esetekben – nagyon sokat számít. Ezért nagyon fontos, hogy észrevegyük a megkülönböztető jelzést használó mentőautót és – időben jelezve szándékunkat, a többi közlekedő mozgását is figyelve – utat engedjünk neki. Többek között erről beszél Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője és Őri-Kiss Zsolt mentőgépkocsivezető abban a videóban, amellyel a NÚSZ Zrt. immár hatodik közlekedésbiztonsági kampányát indítja útjára.

A társaság hivatalos Youtube csatornáján elérhető videóban, melyben a mentősök egy kivonulást modelleznek, a néző velük együtt ül a szirénázó mentőautóban, és látja a mentőnek helyesen utat engedő vagy éppen azt kisebb-nagyobb mértékben akadályozó járművek mozgását. Közben a mentőtisztek elemzik a látottakat és hasznos gyakorlati tanácsokkal látják el a közlekedőket arra vonatkozóan, mi a jó és mi a kevésbé jó megoldás ilyen helyzetben.

A folyamatos haladás biztosítása a legnagyobb segítség

A mentősöknek mindig az a legnagyobb segítség, ha folyamatosan tudnak haladni. Ez a legfontosabb szempont, akár sérülthöz sietnek (egy mentőautó legfeljebb 30 km/h-val túllépheti a megengedett sebességet), akár kifejezetten lassan haladnak, hogy a beteget ne érje plusz teher egy hirtelen irányváltással, fékezéssel.

"A feltorlódott járművek között kétirányú halszálkaszerű lehúzódással középen engedhetnek utat nekünk, ez a legjobb megoldás. Nekünk is nagyon tudatosan kell haladnunk. Egy baleset környéke mindig veszélyzónának számít. Az emberek elbambulhatnak, esetleg nézik, hogy mi történt, és közben nem figyelnek maguk elé. Ilyenkor nagyon észnél kell lennie mindenkinek. És fontos az is, hogy ha nincs ott dolgunk, akkor lehetőleg ne álljunk meg, ne akadályozzuk a forgalmat, hanem haladjunk tovább folyamatosan" – tette hozzá Győrfi Pál.

"Egyébként sokan nem tudják, hogy egy mentőautó, ami nagyon óvatosan közlekedik, annak oka van, nem az az oka, hogy a mentőgépkocsi vezetője épp szédül, vagy nincs kedve sietni, hanem a beteg állapotát veszi figyelembe és a legjobb közlekedési módot választja meg, ami a beteg érdekeit képviseli" – magyarázta Őri-Kiss Zsolt mentőgépkocsivezető.

Aki helyet ad a mentősöknek, a betegnek is segít, és így egy kicsit mentővé, bajtárssá válik – összegzi az elmondottakat a két mentős szakember, aki a videóban arról is beszél, hogyan tudunk segíteni egy baleset helyszínén, miért fontos, hogy megálljunk, ha nincs még ott profi segítség.

Mit ne csináljunk?

A gyakorlatlanabb sofőröknél gyakran előfordul, ha mentő jön mögöttük, leblokkolnak és ott állnak meg, ahol éppen vannak. Ez nem jó megoldás, mert ha nem hagyunk elég helyet, lehetséges, hogy éppen nem fér el mellettünk a mentőautó.

Piros lámpánál úgy tudunk utat adni, hogy amíg átengedjük a mentőt, előrébb gurulunk. Ezért nem fogunk büntetést kapni, hiszen egy krízishelyzetet oldottunk meg és segítettünk a mentésben.

Hogyan segítsünk ha baj van?

Ha balesetet látunk, nagyon óvatosan álljunk meg. Ha még nem is tudjuk, hogy mi a helyzet, de már látjuk, hogy fékeznek az autók, porzik az út, akkor vészvillogóval jelezzük a mögöttünk érkezőknek azt, hogy valamilyen váratlan helyzetre kell felkészülni, valami veszély leselkedik rájuk. Ha megálltunk az autóval, akkor ne ugorjunk ki azonnal a kocsiból. Főleg az autópályán, de bármilyen úton, hogyha megállunk egy baleset helyszínén, akkor előtte, mielőtt kiszállnánk, nézzünk bele a tükörbe, egy picit maradjunk a helyünkön, gondoljuk át, hogy ebben a pillanatban azon a helyen biztonságos-e kiszállni az autóból. Ha úgy látjuk, hogy igen, akkor azonnal vegyük fel a láthatósági mellényt, ez életmentő lehet. Ha szép idő van, akkor is fontos, mert ha sötét ruhában mozog valaki az útburkolaton, nehezen veszik észre.

"Amikor odamentünk a balesethez, akkor próbáljuk meg kideríteni, hogy mekkora a baj. Ez fontos lehet a mentőknek is, hogy ha mondjuk annyit be tudunk mondani a telefonba, hogy ketten fekszenek a földön, az már egy fontos információ, hiszen abból látjuk, hogy ez egy súlyos baleset, több mentőegységre is szükség lesz. Aztán pedig kezdjük meg az elsősegélynyújtást. Ha mondjuk valakit újra kell éleszteni, akkor lehet, hogy ez az egyetlen esély. A mentésirányító majd telefonon persze segít minket ebben a tevékenységben, de a legfontosabb szabály az, hogy ha igazán nagy baj van, akkor a legrosszabb az, ha nem csinálunk semmit. Ehhez képest legalább egy kis esélyt adunk a túlélésre" – tájékoztat Győrfi Pál.

A NÚSZ Zrt. elkötelezett a biztonságos közlekedés népszerűsítése mellett, fontosnak tartja a folyamatos figyelemfelhívást, edukációt a témában.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Sérüléssel, csípőtöréssel járó esés időskorban: ez a módszer sokat segíthet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

sérülés

Forrás: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához