Ezeket látta már?

Ez az alulértékelt étrendi összetevő, támogatja a memóriát, lassítja a demenciát csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát

Betegségek
2025. november 11. 08:24
demencia memória javító élelmiszer étel

Itt egy tápanyag, amit minden nap enni kellene, ha nem akarunk felejteni.

Új kutatások szerint egy sokáig mellőzött étrendi összetevő, a kolin kulcsfontosságú szerepet játszik az agyműködésben, különösen a memória és a tanulási folyamatok támogatásában. Bár a szervezet képes kis mennyiségben előállítani, a legtöbb ember számára nélkülözhetetlen, hogy étrenddel is pótolja – főként tojásból, halból, baromfiból, tejtermékekből, hüvelyesekből és keresztesvirágú zöldségekből (például brokkoliból, karfiolból, káposztából).

A kolin – az agy üzemanyaga

A kolin, amelyet gyakran B4-vitaminnak is neveznek, az acetilkolin nevű neurotranszmitter előanyaga. Ez az anyag felelős az idegsejtek közötti kommunikációért, a figyelem fenntartásáért és az emlékezésért. Ha kevés a kolin, az agy szó szerint „lassabban kapcsol” – a tanulás nehezebbé válik, a memória pedig romolhat.

A kolin szerepe nem korlátozódik a mentális teljesítményre. Részt vesz a sejthártyák felépítésében, a zsírok anyagcseréjében és a máj méregtelenítő folyamataiban is. Emiatt nemcsak az agy, hanem a teljes szervezet működése profitál a megfelelő kolinbevitelből.

Az Alzheimer-kór és a kolin kapcsolata

Egy bostoni, chicagói és washingtoni kutatócsoport által végzett, nyolc évig tartó longitudinális vizsgálat kimutatta, hogy az idősebb felnőttek körében jelentősen alacsonyabb volt az Alzheimer-kór előfordulása azoknál, akik naponta körülbelül 350 mg kolint fogyasztottak. A vizsgálat résztvevői nem szenvedtek demenciában a kutatás kezdetén, így a kolin védőhatása a betegség megelőzésében is megmutatkozott.

A American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban 2025-ben megjelent friss tanulmány szintén alátámasztotta ezeket az eredményeket. A kutatás több mint 125 000 brit résztvevő adatait elemezte, és azt találta, hogy a mérsékelt kolinbevitel (napi 330–350 mg) 23%-kal csökkentette a demencia kialakulásának kockázatát, valamint javította a kognitív tesztek eredményeit.

Érdekes módon a tanulmány arra is rámutatott, hogy a túl kevés és a túl sok kolin egyaránt káros lehet. A túlzott bevitel a szervezetben TMAO (trimetilamin-N-oxid) nevű vegyület képződéséhez vezethet, amelyet a szív- és érrendszeri, valamint neurodegeneratív betegségekkel hoznak összefüggésbe. Ezért fontos az egyensúly: sem a hiány, sem a túlzás nem szolgálja az egészséget.

Hogyan hat a kolin a memóriára?

A memóriafolyamatokra gyakorolt hatását már a klasszikus pszichológiai kísérletek is igazolták. Az Annals of the New York Academy of Sciences folyóiratban közölt kutatásban a résztvevők egyetlen adag 10 gramm kolin-klorid bevétele után számottevően jobban teljesítettek a memóriateszteken. Kevesebb próbálkozásra volt szükségük ahhoz, hogy egy szósorozatot megjegyezzenek, és különösen azoknál mutatkozott erős javulás, akik korábban gyengébben teljesítettek.

A kutatók szerint ez azért lehet, mert a kolinból képződő acetilkolin segíti az információk kódolását és tárolását az agyban – vagyis hatékonyabbá teszi a tanulást és a felidézést.

A természetes források előnye

A szakértők hangsúlyozzák, hogy bár kolin étrend-kiegészítők is elérhetők, a természetes forrásból származó kolin a legjobb választás. A tojás sárgája különösen gazdag benne, de érdemes rendszeresen fogyasztani halat, csirkét, tejet, szóját, dióféléket és keresztesvirágú zöldségeket is.

A kiegyensúlyozott étrend nemcsak kolinból, hanem más, az agyműködést támogató tápanyagokból is bőséges: omega-3 zsírsavakból, D-vitaminból, antioxidánsokból, polifenolokból és rostokból. Ezek kombinációja tovább növelheti a védekezőképességet az idegrendszeri öregedéssel szemben.

Az életmód szerepe az agy egészségében

A táplálkozás önmagában nem minden. A kutatók egybehangzóan állítják, hogy a rendszeres testmozgás, a kielégítő alvás és a stressz csökkentése legalább annyira fontos az agy egészségének megőrzéséhez, mint a megfelelő tápanyagbevitel. A fizikai aktivitás serkenti az agyi keringést, az alvás során zajlik a sejtek regenerációja, míg a stressz csökkentése mérsékli a kortizol túltermelődését, amely hosszú távon károsítja az idegsejteket.

A lényeg összegezve

A kolin tehát nem csupán egy „mellékszereplő” az étrendben, hanem az agy egyik legfontosabb üzemanyaga. A rendszeres, kiegyensúlyozott bevitel segítheti a memória megőrzését, lassíthatja a demencia előrehaladását, és támogathatja a koncentrációt is. Bár nem csodaszer, de egy olyan, alulértékelt tápanyag, amely képes hozzájárulni ahhoz, hogy szellemileg frissek és kiegyensúlyozottak maradjunk idősebb korban is.

Demencia korai jelek: ezt a 10 árulkodó tünetet vegye nagyon komolyan
Kapcsolódó cikk

Demencia korai jelek: ezt a 10 árulkodó tünetet vegye nagyon komolyan

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Malatec
# kolin # tojás # demencia # memória # Alzheimer-kór # élelmiszer # étel

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés