Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ez már a túlélésről szól! Ami vasárnap jön, elviselhetetlen

hőségriasztás orvosmeteorológia időjárás fronthatás ma meteogyógyász

A vasárnapi kánikula már az elviselhetetlenség határát súrolja. A szokatlan forróságban a szervezet minden energiáját a hűtésre próbálja felhasználni.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a forróság most jelenti a legnagyobb terhelést, komoly veszélyekkel jár! A meteogyógyász® tájékoztatója a hőség idején mindig nagyon fontos, most pedig akár életet is menthet. Ez már a túlélésről szól nagyon sok ember esetében!

A harmadfokú hőségriasztás nem játék, vegye nagyon komolyan! Itt vannak a részletek a meteogyógyásztól®

Az év eddigi legerősebb hőhulláma hétfőig kitart

Vasárnap a frontmentes időben továbbra is a komoly hőség terheli meg a szervezetet. A rendkívüli forróság már nemcsak a legyengült vagy idős szervezetet veszi igénybe, hanem a fiatal, egészséges embereket is. Több napja tart a nagy meleg, sokfelé az éjszakák sem hoznak felfrissülést, folyamatos hőstressz alatt állunk.

Nem is gondolná, hogy az izzadás során mennyi folyadékot veszít, pótlásáról ásványvízzel, gyümölcsteával, gyümölcslevesekkel és lédús zöldségekkel, gyümölcsökkel gondoskodjon! A kávé kerülendő, az alkohol és az energiaitalok hasonlóképp ebben a nagy melegben!

A folyadékigény akár 3-4 liter is lehet egy nap, fizikai aktivitástól és testtömegtől függően. Ennek elmulasztása a kiszáradás mellett akár hőgutát is kiválthat, emellett a napszúrás veszélye is fokozottan fennáll!

A szívbetegek, keringési és vérnyomás-panaszokkal élők kiemelten veszélyeztettek

A pihenés is nagyon fontos, mindenféle fizikai igénybevétel rettentő kimerítő lehet. A szervezet nehezen alkalmazkodik a szokatlan forrósághoz, minden energiát a hűtésre próbál felhasználni, ezért ne terhelje a gyomrát se nehéz ételekkel - helyette kímélő, frissítő fogásokat válasszon!

Szabadtéri programok

A legmelegebb órákban lehetőleg tartózkodjon hűvös, zárt helyen, a tűző napsütést pedig mindenképpen kerülje! Csuklóra, tarkóra tett vizes zsebkendővel, vízpermettel hűtheti magát.

Balesetveszély

A közlekedésben csak a napsütés lehet zavaró, ám a nagy melegben koncentrálási problémák, a fáradtság miatt ingerültség léphet fel. A balesetveszély tehát emiatt is növekszik, szánjon hosszabb időt az utazásra, inkább iktasson be több pihenőt! A napon hagyott járművek rendkívül felforrósodhatnak, semmiféle élőlényt ne hagyjon benne!

Időjárás vasárnap

Ahogy az elmúlt napokban, úgy vasárnap is a napsütésé lesz a főszerep, felhők alig lesznek az égen. Legfeljebb egy-egy gyenge zápor, zivatar alakulhat ki északon, északnyugaton. A délies szél többfelé élénk, néhol erős lesz. Délután 32-38 fok közötti forróság várható, délen, délkeleten lesz a legmelegebb.

Az országos tisztifőorvos 2023. augusztus 25-én (péntek) 0 órától 2023. augusztus 28-ig (hétfő) 24 óráig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére.

Ilyen lesz az időjárás a Balatonon

A Balaton Gyenesdiásnál 29 fokos, hétvégén akár a 30 fokot is elérheti a sekélyebb részeken a tó hőmérséklete. Hétfőig folytatódik a forróság, emiatt harmadfokúra emelte és hétfő éjfélig meghosszabbította a hőségriasztást az országos tisztifőorvos.

Természetes vizeink hőmérséklete többnyire 25 fok fölött alakul, a Tisza-tó 25-26, Fertő-tó 27, a Velencei-tó 28 fokos. A napsütést legfeljebb szombaton északon-északnyugaton zavarhatja meg egy-egy hűsítő zápor, zivatar, vasárnap csapadék előreláthatólag sehol sem várható.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hőguta, napszúrás: tünetei, jelei, megelőzése és kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához