Ezeket látta már?

Szemüveget kell vennie? Olcsóbban megússza, ha így fizeti ki

szemüveg, egészségpénztár, egészségbiztosítás, szemüvegkeret, szemüveg lencse

Kevesebbet kell költenie szemüvegre, ha egészségpénztárból fizeti ki. Megmutatjuk, mennyit spórolhat.

Ha hallott már az egészségpénztárakról, akkor bizonyára azt is tudja, hogy szemüveget is vásárolhat a segítségével. De milyen szemüveget számolhat el az egészségpénztárban és hogyan?

Mennyibe kerül egy szemüveg, és miért ilyen drága?

A szemüveg egyáltalán nem olcsó mulatság. Ezzel még azok is tisztában vannak, akiket sasszemmel áldott meg a sors. Aki viszont szemüveget hord, az a saját pénztárcáján tapasztalja, hogy milyen drága is tud lenni egy jó minőségű szemüveg. Ráadásul a látásjavító eszközöket időről időre cserélni kell, egyrészt mert elhasználódhatnak, eltörhetnek, másrészt mert változik a szemünk, és a régi szemüveggel egy idő után már nem látunk tökéletesen.

A szemüveg ára két dologból áll össze, a keretből és a lencséből. Két dolgot is meg kell tehát fizeni, amikor szemüveget vásárolunk.

A látásunk szempontjából persze a legfontosabb a lencse

Itt számít maga a lencse típusa, azaz, hogy milyen látásproblémát kell vele korrigálni, illetve hogy mire használjuk a szemüveget. Utóbbitól függ a lencse anyaga, vastagsása, formája és a rákerülő bevonatok.

  • A legolcsóbbak az egyfókuszú lencsék. Ezek rövidlátáshoz vagy távollátáshoz jók. A gyakrabban használt dioptriákat az optikák akár készleten is tudják tartani, és az áruk 6 500 forintnál kezdődik darabonként. A nagyobb dioptriákat személyre szabottan kell elkészíttetni, és egy jó minőségű, vékonyított lencséért akár 25-35 ezer forintot is elkérnek.
  • Valamivel drágábbak a kétfókuszú, vagy bifokális lencsék. Ezek egyszerre két problémát is korrigálnak. A lencse egyik része a távollátásban nyújt segítséget, például tévénézéskor vagy az utcán, a másik része pedig a rövidlátásban, például olvasáskor vagy körömvágáskor. Így nem kell két szemüveg, és nem kell őket folyton cserélgetni.

Viszont ha megnézzük ezeket a lencséket, akkor a lencse alsó harmadánál egy éles vonalat látunk, felette távolra, alatta közelre látunk élesen. Ez a mindennapi használat során nem feltétlenül kényelmes. Ezen segít a multifokális vagy progresszív lencse, amelynek a használat jóval kényelmesebb. A lencsében a dioptria fokozatosan változik, fentről lefelé haladva egyre erősebb a szemüveg. Ezek a szemüvegek nagyon jó látásélményt tudnak adni, kényelmesek és bárhol használhatók. Egyben ezek a legdrágábbak is.

Egy fényre sötétedő multifokális lencse ára akár a 200 ezer forintot is elérheti, egy jó minőségű, monitor előtt is használható lencse 90 ezer forint körül van. Drágábbak ugyanis a speciális igényekre készült lencsék.

„Más szemüveg kell otthon, és más akkor, ha sokat ülünk a monitor előtt vagy gyakran vezetünk.” - egészítette ki Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Sportoláshoz is különleges szemüveg kell. Ezek a szemüvegek nagyobb hajlásszögűek, jobban az archoz simulnak, és itt a páramentesítés is nagyobb hangsúlyt kap, hisz nem szeretnénk egy kosáredzésen nekifutni a csapattársainknak.

Mennyibe kerülnek a szemüvegkeretek?

Itt aztán tényleg a határ a csillagos ég. A szemüveg nem csak egy nagyon hasznos látásjavító eszköz, ami sokak életét könnyíti meg, hanem egyben divatcikk is. A szemüveggyártók évről évre új formákkal és anyagokkal jelennek meg a piacon. Míg egy pár évvel ezelőtt a keret nélküli, úgynevezett fúrt keretes vagy damilos verziók voltak a legkedveltebbek, most újra reneszánszukat élik a jobban látszó műanyagkeretek. Rendkívül divatosak a macskaszem formájú keretek, amilyet Grace Kellyn láthattunk a 60-as években.

A nagy divatházak szinte mindig kínálnak szemüvegkereteket is. Ezek ára 30 ezer forinttól több százezer forintig terjedhet. Ha viszont egy egyszerű, olcsó de strapabíró keretet választunk, az is 10 ezer forint körül kezdődik. Szerencsére az optikák gyakran kínálnak akciós kereteket is, érdemes ezeket is megnézni.

Mit számolhatunk el az egészségpénztárban?

Röviden: bármilyen látásjavító eszközt. Bármilyen akciós szemüveget vagy kontaktlencsét, és ezek tartozékait is. Így a tok és a törlőkendő, a kontaktlencsetartó és a folyadék is elszámolható. Sőt, ha webáruházból rendelünk, akkor a szállítási költséget is fizethetjük a pénztári számlánkról.

Napszemüveget viszont csak akkor, ha igazoltan fényérzékenyek vagyunk, vagy ha dioptriás.

A szemüveg ára nem számít. Arra nincs korlátozás, hogy milyen típusú vagy értékű szemüveget számolhatunk el, így a 200 000 forintos Gucci keret is belefér, ha erre vágyunk.

Orvosi javaslat is kell

Ahhoz, hogy a szemüvegünket megvehessük az egészségpénztárunk terhére, szükségünk lesz orvosi javaslatra. Aki szemüveges, annak ez jó eséllyel rendelkezésére áll, hiszen szemüveget egyébként sem ajánlatos anélkül készíttetni. Ha nem így teszünk, a szemüvegünk nem lesz tökéletes, és nem tudjuk majd hordani. De ki végezze a vizsgálatot?

Az optikáknál gyakran optometristák végzik. Ők olyan szakemberek, akik ellenőrzik a látásunkat és vizsgálják a szemünk egészségét. Gyógyítani viszont nem gyógyítanak, ha szembetegségre utaló jelet találnak, akkor szemorvoshoz irányítanak minket.

A szemész szakorvos ugyanezt megteszi azzal a kiegészítéssel, hogy szembetegségekre is tudnak diagnózist felállítani és gyógykezelést előírni. Ha még sosem volt szemüvegünk, akkor érdemes a szakorvosnál kezdeni, ő ugyanis el tudja dönteni, hogy azért nem látunk élesen, mert valamilyen fénytörési probléma van a szemünkben, vagy azért, mert valamilyen szembetegséggel küzdünk.

Az optometrista által végzett vizsgálat 10 ezer forint körüli összegbe kerül, a szemorvos ennél általában valamivel drágább. Az egészségpénztárban el tudjuk számolni a vizsgálatok árát is.

Az egészségpénztárak elfogadják az optometrista, a szemész orvos és a háziorvos által írt orvosi javaslatot is, amelyen látszik, hogy ki készítette, és milyen szemüvegre van szükségünk.

Ezzel igazoljuk a pénztár felé, hogy valóban szükségünk van szemüvegre, így az árát jogosultak vagyunk elszámolni. Jó hír viszont, hogy ezt csak egyszer, első alkalommal kéri a pénztár, és nem minden egyes szemüvegnél, vagy kontaktlencsénél. Az orvosi javaslatot beküldhetjük a pénztárhoz postán, de több pénztárnál e-mailen is, vagy feltölthetjük a honlapjukra.

Hogyan fizethetünk az optikában?

A szemüvegvásárlás az egészségpénztári számla egyik rendkívül gyakori felhasználási módja, így az optikák fel vannak készülve az ilyen ügyfelekre. Egészen biztosan tudnak a szemüvegről és a vizsgálatról is számlát adni, amelyet aztán elszámolhatunk a pénztárnál.

Sok optikának több egészségpénztárral van szerződése, így gyakran az egészségkártyánkat is elfogadják. Ez nagyon kényelmes, mert ekkor nem kell a számlaküldéssel bajlódnunk.

Fontos, hogy ha számlát kérünk, akkor a saját nevünkre és címünkre kérjük, és mindig szerepeljen rajta az egészségpénztári tagi azonosítónk.

Szemüveget nem csak saját magunknak, de a közeli hozzátartozónknak is vásárolhatunk. Ekkor a számlán az ő neve, és a mi tagi azonosítónk szerepeljen, illetve az is fontos, hogy a pénztárnál megjelöljük őt szolgáltatási kedvezményezettnek.

Mennyit spórolhatunk a szemüvegünkön?

Most már mindent tudunk a szemüvegekről és arról, hogy hogyan számolhatjuk el az egészségpénztárban az árát, de miért éri meg mindez?

Az egészségpénztár legnagyobb előnye a hozzá kapcsolódó adó-visszatérítés. A pénztári befizetéseink 20 százalékát, legfeljebb 150 ezer forintot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból. Így, a pénztári költségeket is figyelembe véve akár 14-17 százalékot is megtakaríthatunk a szemüvegünk árából.

Ez a jelenlegi inflációs szintek mellett nagy segítség, de attól függetlenül is nagyon hasznos. Gondoljunk csak bele, hogy életünk során mennyit költünk szemüvegre. Egy szemüveget a szakemberek 2-4 éves használatra javasolnak. A szemvizsgálatot pedig, ha nincs különösebb problémánk, szintén 2 évente javasolják.

Ha mondjuk 20 éves korunktól 80 éves korunkig vagyunk szemüvegesek, akkor életünk során harmincszor megyünk szemorvoshoz. Tegyük fel, hogy csak 5 évente készíttetünk új szemüveget, akkor is 12 szemüvegre lesz szükségünk. 70 ezer forintos szemüveggel és 15 ezer forintos vizsgálati költséggel számolva ez majdnem 1 millió 300 ezer forint. Ezek szemüvegfronton nagyon is alacsony költségek, és ezen is több, mint 100 ezer forintot takaríthatunk meg.

Ha pedig komolyabb, például cilinderes, vékonyított, fényre sötétedő lencsét kérünk, és márkás keretbe tetetjük, akkor már többmillió forintos kiadással számolhatunk mai értéken. Nem lenne jó ezen többszázezer forintot spórolni?

Hogyan válasszunk egészségpénzárat?

A legegyszerűbb, ha kalkulátort használunk. A látásjavító eszközeinket minden pénztárnál elszámolhatjuk, de ha már van egészségszámlánk, akkor célszerű minél bővebb körben használni. Biztosan ön is vásárol gyógyszert és jár magánorvoshoz, hogy csak a legalapvetőbbeket említsük. Az egészségpénztár sok mindenre jó, akár a lakáshitelünk egy részét is fizethetjük onnan, vagy fedezheti a gyerekeink beiskolázási költségeit.

De a pénztárak nem egyformák. A kalkulátorban megnézheti milyen szolgáltatások elérhetők az adott pénztárnál, és ez milyen költségek mellett biztosítja. A találatokat értékelés és költségek alapján is sorba rendezheti.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől függ a szemüveg ára?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szemüveg

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához