Ezeket látta már?

Csúcsponton az influenza, hol a vége? Rengeteg fiatal és gyerek betegszik meg

akut légúti fertőzős, sok beteg, tetőpont

Itt vannak a friss járványadatok: tombol és nem gyengül az influenzajárvány.

60 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 289 100 fő akut légúti fertőzés tüneteivel a 7. héten - írja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a légúti figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján.

Friss adatok szerint 2024. február 12. és 18. között akut légúti fertőzéses betegeknek még mindig közel fele 15 év alatti gyermek. A fertőzöttek 49,3%-a 0-14 éves gyermek, 23,8%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 18,1%-uk a 35-59 évesek, 8,8%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Ahogy már hetek óra, az influenzás megbetegedések esetében is a gyermekek korosztálya a leginkább érintett

Viszont a fiatal felnőttek között is sok a megbetegedés: a betegek 40,7%-a 0-14 éves gyermek, 29,1%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 21,9%-uk a 35-59 évesek, 8,3%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. A 100 000 azonos korcsoportba tartozó lakosra jutó megbetegedések száma a 3‑5 évesek (2 019) és a 6-14 évesek (1 572) között volt a legmagasabb - írja az NNGYK.

Fontos megérteni, hogy a járvány tetőzése nem azt jelenti, hogy napokon belül a kórokozók hirtelen eltűnnek és drasztikusan csökken a megbetegedések száma. A tetőzés inkább azt jelzi, hogy a betegek számában elértük a csúcspontot, és a következő hetekben fokozatosan kevesebb embert kell orvosi ellátásban részesíteni, mint az előző időszakban. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a betegek számának csökkenése lassú folyamat lehet, és akár hosszabb ideig is eltarthat.

A szakértők szerint akár egy hónapig is fenntartható a magas megbetegedési ráta, és azután is megmaradhatnak a magas számok. A folyamat részeként fontos tartani az influenza elleni óvintézkedéseket és az egészségügyi intézkedéseket a járvány terjedésének további csökkentése érdekében.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fészekimmunitás: most az unokák védhetik meg a nagyszülők egészségét

Mi a tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

rsv

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához