Ezeket látta már?

Izrael-Hamász háború: több száz csecsemő és súlyos beteg ragadt áram nélkül a fő kórházban

izrael-hamas, háború, kórház gyerekek

Emberek ezrei menekültek el Gáza legnagyobb kórházából.

Az izraeli erők és a palesztin fegyveresek harcolnak a kórház kapuja előtt, de betegek százai és egy tucat csecsemő is a kórház falain belül ragadt. Egyenlőre az áramszolgáltatás még elérhető - közölték hétfőn az egészségügyi tisztviselők.

Szaggatott kommunikáció

Nehéz volt összeegyeztetni az izraeli hadsereg versengő állításait, amelyek szerint biztonságos folyosót biztosít az embereknek a délre költözéshez, valamint a kórházban tartózkodó palesztin egészségügyi tisztviselők állításait, akik szerint az épületet állandó heves lövöldözés veszi körül.

A hadsereg azt is közölte, hogy 300 liter (79 gallon) üzemanyagot helyeztek el a kórház közelében, hogy segítsék a generátorok áramellátását, de a Hamász fegyveresei megakadályozták, hogy a személyzet elérje. A Hamász által irányított gázai Egészségügyi Minisztérium vitatta ezt, és azt mondta, hogy az üzemanyag kevesebb mint egy órányi áramot biztosított volna.

Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus elmondta, hogy Shifa három napja víz nélkül van, és „már nem működik kórházként.

Háborús körülmények

Mindkét fél megragadta a kórház helyzetét a nagyobb háború szimbólumaként , immár hatodik héten. . A harcokat a Hamasz példátlan, október 7-i meglepetésszerű támadása váltotta ki Izrael ellen, és Izrael válasza láthatatlan mértékű halált és pusztítást hozott Gáza 2,3 millió palesztin lakosának, akiknek csaknem kétharmadának el kellett hagynia otthonát biztonságos menedék nélkül.

A palesztinok számára Shifa a civilek szenvedését idézi . Az orvosok kifogyóban vannak a háborús sebesült betegeken, köztük a gyerekeken, érzéstelenítés nélkül hajtanak végre sürgős operációkat.

Izrael szerint a kórház a legjobb példa arra, hogy a Hamász állítólagos emberi pajzsokat használ, és bizonyíték nélkül állítja, hogy a fegyveresek parancsnoki központtal és egyéb katonai infrastruktúrával rendelkeznek az egészségügyi épületben és alatta. A Hamasz és a kórházi személyzet tagadja ezeket a vádakat.

Mohammed Zaqout, a gázai kórházak igazgatója szerint körülbelül 650 beteget és súlyos sebesültet kezelnek Shifában, akiket körülbelül 500 egészségügyi személyzet lát el. Becslése szerint körülbelül 2500 lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinnak nyújt menedéket a kórházi épület.

Az ENSZ egészségügyi tisztviselője azt mondta, hogy a hét végén az izraeli erők bekerítették a kórházat

Az egészségügyi minisztérium szerint három csecsemő és négy másik beteg meghalt, amióta a kórház vészhelyzeti generátorából szombaton kifogyott az üzemanyag. A közlemény szerint további 36 csecsemő és más beteg halálának veszélye fenyeget, mert nincs mód az életmentő orvosi berendezések áramellátására.

A katonaság közölte, hogy segítséget nyújtanak a csecsemők mozgatásához, de nem mondják el, hogyan szállítják majd őket, vagy hova helyezik át őket.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint a háború kezdete óta több mint 11 ezer palesztint, kétharmaduk nőt és kiskorút öltek meg, amely nem tesz különbséget polgári és militáns halálozás között. Körülbelül 2700 embert jelentettek eltűntnek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Háziorvosok emberi és szakmai elkötelezettségét díjazta a Richter

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Forrás: AP News
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához