Ezeket látta már?

Izrael-Hamász háború: így maradhat tájékozott és védheti meg gyermeke lelki békéjét egyszerre

média, fogyasztás, háboró

Háború és (lelki)béke: a gázai helyzet kibontakozásával özönlenek felénk a különböző konfliktusképek, történetek a hírekből.

Az új háború helyzet és az erről hallott vagy látott anyagok mindannyiunkat megviselik, beleértve a gyermekeket is. Az Amerikai Pszichológiai Társaság a héten közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztet, hogy az erőszakos és traumatikus hírek fogyasztása önmagában is negatívan befolyásolhatja mentális egészségünket.

„A pszichológiai tudomány azt mondja, hogy a félelem, a szorongás és a traumás stressz hosszú távú hatással van az egészségre és a jólétre. Ezeket a hatásokat azok is érzik világszerte, akiknek családjuk és barátaik vannak a régióban, valamint azok, akik aggódnak a háború hatásai miatt” – áll a közleményben.

Hogyan maradjunk tájékozottak, miközben megmarad a mentális egészségünk?

Ez egy olyan probléma, amely újra és újra előkerül az olyan események hosszú listájának kontextusában, mint az iskolai lövöldözések, a klímaváltozás, a koronavírus és természeti katasztrófák, például hurrikánok és erdőtüzek.

A CNN főorvosi tudósítója, Dr. Sanjay Gupta megkereste Dr. Gail Saltz-et, hogy tanácsot adjon arról, miként lehet eligazodni ezügyben - erről beszélnek „Chasing Life ” című podcastban.

Saltz szerint különösen a képek okoznak problémát, mert azt a benyomást keltik, hogy közel a veszély.

„A vizuális képek, sokkal veszélyesebbek, mint a hang vagy egy írott anyag, mert a kép sokkal inkább megragad az elmében, mint egy film. És olyan tolakodó képekké válhatnak, amelyeket nem tud kiverni a fejéből” – magyarázta.

„És ez az emberek problémája most. Látnak valamit, ami borzasztó módon úgy behatol az elméjükbe, hogy nem tudnak koncentrálni a munkájuk során és nem tudnak elaludni éjszaka. Ez elszomorító.” – mondta.

Saltz elmagyarázta, hogy ezekre a képekre és történetekre adott fiziológiai válaszként az idegrendszer beindul.

„Az idegrendszer azt mondja: Veszély! Veszély!' És ideges lesz, szorongó. Köztudott tény, hogy ha valaki sokáig szorongó marad és állandóan szomorúnak érzi magát, ez előbb-utóbb depresszióhoz fog vezetni. És nagyon könnyű sokáig szorongani ebben a technológiai és médiakörnyezetben. "- mondta a szakember.

Saltz elmondta, hogy egyes emberek érzékenyebbek, mint mások, - például a serdülő korúak vagy a gyerekek - akiknél akut stresszreakciót vagy akár poszttraumás stressz-zavart válthatnak ki a folyamatos képek és történetek áradata.

Megelőzés - tudatos hírfogyasztás

A család média-diétára állítása és a tudatos hírfogyasztás segíthet a hírek feldolgozásában. A szakember kimondottan ajánlja, hogy magyarázzuk el a gyerekeknek a látottakat és a híreket, de az ő nyelvezetükön és ne engedjük, hogy egyedül nézzék például a háborúról szóló híreket.

A mai világban fontos a tájékozódás, viszont elsődleges szempontként figyeljünk a mentális egészség fenntartásához.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szorongás

Forrás: CNN
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához