Ezeket látta már?

Eltűnhetnek a szakdolgozók: riasztó szakemberhiány sújtja az egészségügyet

kórház, egészségügyi dolgozó, hiány, várólista

Körülbelül 25-30 ezer szakdolgozó hiányzik az egészségügyi szektorból.

A Népszava beszámolója szerint a közelgő nyugdíjazás miatt akár 15 ezer szakdolgozó is eltűnhet a rendszerből, ami tovább súlyosbítja a már most is tapasztalható 25–30 ezer szakemberhiányt az egészségügyben.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a Magyar Kórházszövetség konferenciáján osztotta meg ezt az aggasztó hírt.

Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója rámutatott, hogy évente 200 ezer műtétet végeznek a hazai ellátórendszerben, és további 41 500 ember vár beavatkozásra. A várólisták 2000 fővel növekedtek január óta, közülük 23 400-an már több mint 60 napja várnak. A helyzet tovább súlyosbodhat, mivel a pandémia miatt elhalasztott műtétekből most többet próbálnak pótolni.

A legkritikusabb helyzet a csípő- és térdprotézisműtétek területén van, ahol még egy évnyi ellátásnak megfelelő beteg várakozik, mintegy húszezren. A szolgáltatók az eddig rendelkezésre álló többlet forrásból még mintegy 6000 műtéti keretet nem használtak fel – derül ki a Népszava tudósításából.

A várólisták hossza kardinális jelentőségű, különösen a kardiológiai vizsgálatok esetében, ahol egy és fél év is lehet a várakozási idő. Az epekőműtétet pedig akár öt év múlva is elvégezhetik, de mint ismeretes, elegendő pénz segítségével a várólista rövidülhet pár napra is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Körbefoglalkoztatással keresett havi 10 millót egy orvos: ezt üzente Takács Péter a főigazgatójának

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Forrás: népszava
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához