Ezeket látta már?

Ezért került kórházba Tóth Gabi: egyre erősebb fájdalmai vannak, már kezelésre szorul

tóth gabi betegség kórház mandulagyulladás

Tóth Gabi a dalpremiere napján jelentette be betegségét.

Tóth Gabi napok óta erős mandulagyulladással küzd, amely mostanra tályogos sebbé változott. Egyre nagyobb fájdalmai vannak - tudatta a TV2 a híreket az állapotáról.

Az énekesnő emiatt már kórházi kezelésre is szorul. A TV2 szerint bizonytalan, hogy a zsűritag részt tud-e venni a Sztárban Sztár leszek! vasárnapi adásában.

Ahogy arról a Blikk is beszámolt, Tóth Gabi a múlt héten jelentette be, hogy hamarosan új dallal lepi meg rajongóit, ami az elmúlt időszak nehézségeiről szól majd, így valószínűleg a válásáról is. Új dala az eredeti tervek szerint ma debütált volna a videóklippel együtt, ám az énekesnő ezt egészségi okok miatt elhalasztotta.

„Sajnos, erős mandulagyulladásom van napok óta, ami nem javult, és egy fájdalmas tályogot hozott nekem, emiatt én nem tudok nektek ma új dalt hozni, de megfelelő orvosi és gyógyszeres kezeléseket kapok, szóval igyekszem minél hamarabb meggyógyulni és bemutatni nektek a legújabb dalomat” – írta a bejegyzésben Gabi két nappal ezelőtt.

Mandulagyulladás: meddig véd a mandula, és mikor muszáj kivenni?

Mi történik, ha megbetegszik és mikor kell kivenni? Milyen szövődményei lehetnek egy beteg mandulának? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Budai Egészségközpont szakorvosával.

„A mandula a torok- és orrgaratban elhelyezkedő páros szerv, amelynek nagy szerepe van az immunrendszer működésében. Kisgyermekkorban ugyanis itt termelődnek a fehérvérsejtek, amelyek a szervezetet védik a fertőzésektől és a kórokozóktól. Ha a testünket megtámadják a baktériumok vagy a vírusok, fokozódik a működésük, melynek következtében begyulladhatnak, megduzzadhatnak. Amint a fertőzés elmúlik, a fájdalom, gyulladás és duzzanat is megszűnik. A mandulagyulladásnak azonban komoly szövődményei is lehetnek, így a tünetek jelentkezésekor mindenképp forduljunk orvoshoz” – mondta Dr. Kraxner Helga PhD, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

Hogyan véd a mandula?

A mandula egy úgynevezett első védelmi vonal, amelynek a szerepe, hogy feltartóztassa a szervezetünkbe került kórokozókat, ezzel megakadályozza a fertőzés továbbterjedését. Betegség során a mandulák környékén fellépő fertőzések miatt az aktív működésük tüneteként mandulagyulladás jön létre. Ennek következtében fokozódnak a védekező mechanizmusok, azaz a fehérvérsejtek, ellenanyagok termelődése.

Mi okozhat mandulagyulladást?

A betegséget leggyakrabban vírus okozza, de a tüszős mandulagyulladásért baktérium, legfőképp a Streptococcus baktériumok a felelősek. A gyógyítás szempontjából sem mindegy, hogy bakteriális vagy vírusos fertőzéssel van dolgunk. A kezelés során ugyanis szükség lehet antibiotikumra, ám ez csak abban az esetben lesz hatásos, ha a betegséget baktérium okozza. Amennyiben a gyulladásért vírusok, például az Epstein-Barr vírus a felelős, az antibiotikum teljesen hatástalan, sőt, akár bőrkiütést, vagy egyéb kellemetlen mellékhatást is okozhat.

Milyen tünetei vannak a mandulagyulladásnak és hogyan diagnosztizálható?

A legjellemzőbb tünet a

  • láz,
  • nyeléskor fokozódó, olykor fülbe sugárzó torokfájás,
  • duzzadt nyirokcsomók és mandulák.

Amennyiben orrfolyás, ízületi fájdalom, köhögés is fellép, az vírusos eredetű fertőzésre utalhat. A mandulákon megjelenő fehér, gennyes pöttyök tüszős mandulagyulladás jelei lehetnek. A fájdalmas tüneteket megváltozott hang és szájnyitási nehezítettség kísérheti, súlyos esetben pedig tályog is kialakulhat. A laborvizsgálat segíthet kideríteni, hogy baktérium vagy vírus okoz-e betegséget.

Miért fontos a mandulagyulladás kezelése?

Szerencsés esetben a kezelés után a mandulák fájdalma, gyulladása megszűnik és elmúlnak a kellemetlen panaszok. Ám vannak olyan helyzetek, amikor a mandulagyulladásnak komolyabb szövődményei is lehetnek. Ilyen például

  • a tüszős mandulagyulladás után fellépő fentebb említett tályog,
  • reumás láz,
  • vesegyulladás,
  • vagy ritkább esetben a szepszis.

Nagyon fontos a kezelés pontos betartása, valamint a betegség lezajlása utáni kontrollvizsgálat. Annak érdekében, hogy az orvos a szövődményeket felismerhesse, vérvételre, EKG-ra és vizeletvizsgálatra is szükség lehet.

A mandula nagy szerepet játszik az immunvédekezésben, de csak addig, amíg megfelelően működik. Krónikus mandulagyulladás esetén – ha a páciens szinte a gyógyulás után újra megbetegszik, vagy évente többször küzd mandulagyulladással – azonban mandulaműtét is szóba jöhet. Hogy mikor ajánljuk ezt a betegnek, azt minden esetben a szakorvos dönti el, ám a gyakran jelentkező torokfájás még nem indokolja” – tette hozzá a szakorvos.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Halálos baleset: gyerekekkel teli kisbusznak csapódott egy autós

Forrás: TV2
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához