Ezeket látta már?

Eltűnhet a Földközi-tenger? Zsugorodik a bolygó legnagyobb óceánja

környezeti katasztrófa, földközi-tenger, földrengés, földmozgás

Al lassan, de biztosan kibontakozó geológiai folyamatok komoly hatással lehetnek a szárazföldekre.

Német és portugál szakemberek friss kutatása, melyet az Amerikai Földrajzi Társaság szaklapjában, a Geology-ban publikáltak, arra hívja fel a figyelmet, hogy a földtani törésvonalak változása elképzelhető módon elszigetelheti a Földközi-tengert az Atlanti-óceántól, átrajzolva ezzel a környező szárazföldeket.

A Wilson-ciklus és a geológiai mozgások

A Föld kérge darabokból áll, és ezek mozgása miatt jönnek létre és törnek szét kontinensek. A Wilson-ciklus fogalmazza meg ezt a tektonikai folyamat logikáját, ahol a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán találkozásánál lévő Gibraltári-ív egy kulcsfontosságú szubdukciós zóna. A kontinensek törése és mozgása a ciklusban megfigyelhető, és a jövőben az Atlanti-óceán is átalakulhat.

A szubdukciós zónák és az óceáni változások

Jelenleg a Csendes-óceán zsugorodik, de az Atlanti-óceán partjai évente 4 centiméterrel távolodnak egymástól. A Gibraltári-ív jelenleg mozdulatlan, ám a kutatás szerint a szubdukciós zóna aktív, amit az 1755-ös lisszaboni földrengés is alátámaszt. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy a lassú folyamat hosszú távon az Atlanti-óceán növekedését eredményezheti, ami szeizmikus tevékenységgel járhat.

Gibraltári-szoros és a Földközi-tenger sorsa

A Gibraltári-szoros bezárása esetén a Földközi-tenger kiszáradhat, ahogyan már történt 5,8 millió évvel ezelőtt. Az Afrika és Európa közötti szárazföld 500 ezer évig létezett, majd a természetes gát átszakadt, létrehozva a jelenlegi Földközi-tengert. A kutatók szerint a Gibraltári-szoros sorsa a gibraltári szubdukciós zóna alakulásától függ.

A jövő kilátásai

A folyamat jelenleg lassú, de a Gibraltári-szoros lezárásával és az Atlanti-óceán növekedésével hosszú távon szeizmikus tevékenység várható a környéken. A helyieknek fel kell készülniük a visszatérő eseményre, és a kutatók szerint a folyamat hosszú távon felgyorsul, és új fejezettel folytatódik a Wilson-ciklusban, amelynek során az Atlanti-óceán zsugorodik.

A Gibraltári-szoros és az Atlanti-óceán változó jövője nem csupán geológiai érdekesség, hanem a környező területekre jelentős hatással lehet. A tudományos előrejelzések alapján a következő évmilliók során a Földközi-tenger sorsa és az Atlanti-óceán alakulása figyelemre méltó geológiai események lesznek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Földrengés: mit tehetünk, ha bekövetkezik? Így keressen menedéket!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

földrengés

Forrás:

“Gibraltar subduction zone is invading the Atlantic ” by João C. Duarte, Nicolas Riel, Filipe M. Rosas, Anton Popov, Christian Schuler and Boris J.P. Kaus, 13 February 2024, Geology. DOI: 10.1130/G51654.1

Forrás: geology
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához