Ezeket látta már?

Lakáshitele van? Törlesszen kevesebbet az egészségpénztárral!

lakáshitel, egészségpénztár, törlesztés

A lakásvásárlás a legtöbbünk életének egyik legnagyobb kiadása, és természetesnek tekintjük, hogy amikor lakást veszünk vagy építünk, akkor ehhez lakáshitelt veszünk fel. Attól azonban, hogy természetes, még nem jelent kisebb terhet. A segítség meglepő helyről érkezik, az egészségpénztártól.

Egészségpénztárral a hiteltörlesztők ellen

Ha azon gondolkodunk, hogy hogyan spórolhatnánk a hitelünkön, nem valószínű, hogy eszünkbe jut az egészségpénztár. Sőt, valójában nem is azon gondolkodnánk, hogy hogyan takaríthatnánk meg a hitelünkön, hanem hogy hogyan fizessünk minden másra kevesebbet azért, hogy a törlesztőrészleteket biztosan ki tudjuk gazdálkodni.

Ez a hozzáállás helyes is, de az a hiedelem téves, hogy a hiteltörlesztőn nem lehet megtakarítani.„ mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Vannak erre irányuló, gyermekneveléshez vagy -vállaláshoz kötött támogatási formák is, de az egészségpénztár mindenki számára lehetőséget biztosít a lakáshitele csökkentésére, aki dolgozik, és fizet személyi jövedelemadót.

Hogyan spórolhatunk az egészségpénztárral?

Az egészségpénztárhoz kapcsolódik egy adó-visszatérítés típusú állami támogatás. Az egészségpénztár arra való, hogy innen az egészségünkre és a jólétünkre költsünk. Az állam pedig jutalmazza az öngondoskodást, azt, hogy erre a célra hajlandók vagyunk bizonyos általunk választott összeget félretenni.

Az egészségpénztárba befizetett pénz 20 százalékát, legfeljebb évi 150 ezer forintot minden évben visszaigényelhetünk az abban az évben befizetett személyi jövedelemadónkból. Ez tehát egy utólagos támogatás, de ettől még jelentős összeg lehet a költségvetésünkben.

Az is cél, hogy valóban arra és akkor használjuk fel az egészségpénztárban tartott pénzünket, amire és amikor szükségünk van rá. Ezért van az, hogy nem az egészségügyi kiadásainkra, és nem is az egészségszámlán tartott megtakarításunkra kapjuk az adókedvezményt, hanem a befizetésre. Ezért ha nem akarunk vagy nem tudunk, akkor nem kell felhalmoznunk, hiszen a befizetett összeget akár másnap el is költhetjük.

Ez persze nem jelenti, hogy nem éri meg, hiszen az egészségszámlán tartott összeget a pénztár befekteti, és az egészségpénztári tagoknak negyedévente hozamot fizet. Ezzel jelenleg nem is járunk rosszul, hiszen a pénztárak az általuk kezelt vagyon egy részét kötelezően állampapírban tartják.

Hogyan törleszthetjük az egészségpénztárból a lakáshitelünket?

Az egészségpénztári számlánkon lévő egyenlegünk terhére lakáshitel törlesztésének fedezésére a január 1-jén érvényes minimálbér 15 százalékának megfelelő összeget törleszthetjük. A 2024-re vonatkozó minimálbér már 2023 decemberétől él, így pontosan tudjuk, hogy jövő évtől havonta mennyit költhetünk a pénztárból lakáshitel törlesztésére.

A miniálbér 2024-ben 266 800 forint, így havonta 40 200 forintot fordíthatunk a pénztárból a fenti célra. Ez talán nem tűnik túl soknak, hiszen egy 20 évre felvett 15 millió forintos lakáshitel havi törlesztőrészlete valamivel 120 ezer forint felett van. Ugyanakkor érdemes egy kicsit számolni.

A havi 40 200 forint évente 480 240 forintos pénztári befizetést jelent. Ha ennél nagyobb összeget nem is fizetünk a pénztárba, akkor ez után évi 96 048 forint adóvisszatérítést igényelhetünk. Ez egy 20 éves futamidejű hitelnél összesen 1 920 960 forintot jelent. Ennyivel csökkenthetjük tehát a lakáshitelünket.

Ha pedig a hitelben a házastársunkkal együtt vagyunk adósok, és mindkettőnknek van egészségpénztári számlája, akkor ugyanabba a hitelbe a saját számlánkról mindketten törleszthetünk. Így a hitelen akár a fenti összeg dupláját, közel 4 millió forintot is spórolhatunk.

Milyen hitelt törleszthetünk az egészségpénztárból?

Az egészségpénztárból csak lakáscélú jelzáloghitelt törleszthetünk, tehát lakásvásárlási, építési, bővítési vagy felújítási hitelt. Fontos, hogy a hitel adósai mi legyünk, de az nem előírás, hogy a házastársak közös bankszámláról törlesszenek.

Az egészségpénztárak nem mindegyike teszi lehetővé, hogy a házastársak mindketten törlesszenek ugyanabba a hitelbe, és azt sem mindegyik pénztár vállalja, hogy a bank felé közvetlenül utal. Ennek tehát érdemes előre utánanézni.

Mindkettőre biztosít lehetőséget például az OTP Egészségpénztár, a Patika és az IZYS is, ráadásul mindhárom pénztárnál van arra lehetőség, hogy a törlesztést többhavonta összevontan is igazoljuk a pénztár felé.

A lakáshitel törlesztése önsegélyező szolgáltatás

Az önsegélyező szolgáltatások egy külön csoportot alkotnak az egészségpénztárak szolgáltatásain belül. Ezek nem elsősorban az egészség megőrzését, hanem inkább a jólét és az anyagi biztonság megteremtését, illetve annak fenntartását szolgálják. Ezért van az, hogy az önsegélyező szolgáltatásoknak első pillantásra kevés köze van az egészséghez.

Olyan dolgokra költhetünk, mint például a gyermekeink beiskolázása, a gyermekgondozási ellátások (CSED, GYED, GYES) kiegészítése vagy a munkanélküli segély kiegészítése. A pénztár célja, hogy a segítségével felkészülhessünk olyan életeseményekre, amelyek várhatóan nagyobb anyagi megterhelést jelentenek. A felkészülésért cserébe pedig adó-visszatérítést, illetve hozamot várhatunk.

Arra viszont figyelni kell, hogy az önsegélyező pénztári szolgáltatásoknak kötelező eleme a megtakarítás is. Míg gyógyszert vagy magánorvosi szolgáltatást a pénztári befizetésünk jóváírása után azonnal fizethetünk, az önsegélyező szolgáltatásokat csak a legalább 180 napja a pénztárban tartott egyenlegünk terhére igényelhetjük.

Ez azt jelenti, hogy ha a lakáshitelünket szeretnénk a pénztárból törleszteni, akkor pár hónappal korábban el kell kezdenünk befizetni a pénztárba az ehhez szükséges összeget. Ha a pénztári számlánkat másra is használjuk, például szűrővizsgálatokra vagy magánorvoshoz is megyünk, akkor érdemes szorosabban figyelni az egyenleget. A pénztárak nagy része segít abban, hogy minél előbb összegyűjthessük a 180 napos egyenleget, és ha költünk, akkor először azt a befizetést terheli, amit utoljára helyeztünk el az egészségszámlánkon.

A lakáshitel törlesztése egy kedvelt szolgáltatása a pénztáraknak, és minél inkább úgy érezzük, hogy nehéz törleszteni a lakáshitelünket, annál inkább érdemes belevágni az egészségpénztáron keresztül történő törlesztésbe. Az állami támogatás ugyanis ebben az esetben jár nekünk. Ne hagyjuk veszni, kérjük minden évben az adóbevallásunkban.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egészségpénztári tag, de nem használja, mert bonyolult? Gondolja át!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészségpénztár

Forrás: BiztosDöntés.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához