Ezeket látta már?

Gyereket nevel? Akkor Önnek az egészségpénztár különösen fontos!

egészségbiztosítás, egészségpénztár, megtakarítás, CSED, GYED  GYES

Az egészségpénztár mindenkinek fontos, aki saját zsebből költ az egészségére, és személyi jövedelemadót fizet.

Különösen igaz ez azokra a családokra, amelyek egy vagy két fizetésből több családtag egészségügyi kiadásait is fedezik. Az egészségpénztár előnye, hogy a családtagok is használhatják, és számos gyermekekkel kapcsolatos szolgáltatás is elérhető.

Egyre többet költünk az egészségünkre

November 27-én jelent meg az Eurostat egészségügyi kiadásokra vonatkozó jelentése, amely aggasztó eredményt hozott. Az Európai Unióban szinte mindenhol csökkentek az egészségügyi kiadások 2022-ben, így nem meglepő, hogy nálunk is kevesebbet költött az állam egészségügyre, mint a megelőző évben. Ami azonban számunkra szomorú adat, hogy a GDP arányos egészségügyi ráfordítások tekintetében az Unión belül is a sor végén kullogunk.

Míg a legtöbbet költő Franciaország GDP-arányosan 10 százalékot, Magyarország csupán 4,7 százalékot költött egészségügyi szolgáltatásokra 2022-ben, majd 1 százalékkal kevesebbet, mint a megelőző évben. Ez csak egy kicsivel haladja meg az Európai Uniós átlag felét.

Ezzel szemben – nem meglepő módon – a saját zsebből történő egészségügyi költésekben jóval megelőzzük az EU-s átlagot. A magyar háztartások nagyjából dupla annyit költenek az egészségükre saját maguk, mint az európai átlag.

Hogy ez mit jelent számokban?

Míg 2022-ben évente átlagosan 290 ezer forint volt egy háztartás egészségügyi kiadása, ez 2023-ban már 350 ezer forint. Átlagosan tehát valamivel több, mint 20 százalékkal többet költünk most, mint tavaly. Ez egyáltalán nem kevés, de az egészségpénztár lehetőséget ad a spórolásra.

Így spóroljunk a család egészségügyi kiadásain

Az egészségpénztárhoz kapcsolódik egy állami támogatás. Ez egy akár 150 ezer forintos adóvisszatérítés, amelyet minden évben az egészpénztári befizetéseink után kérhetünk.

Az egészségpénztárba befizetett pénz 20 százalékát, legfeljebb évi 150 ezer forintot ugyanis visszaigényelhetünk az abban az évben befizetett személyi jövedelemadónkból. Ezzel lényegében megtarthatjuk ez egészségünkre költött pénzünk vásárlóerejét, és inflációállóvá tehetjük a kiadásainkat.

Ha mindenképpen vannak ilyen kiadásaink, azaz járunk – és visszük a gyerekeinket – magánorvoshoz, vagy vásárolunk gyógyszereket, akkor az adóvisszatérítés talált pénz, amit nem érdemes az államkasszában hagynunk.

Mit vásárolhatunk a gyermekeinknek?

Az egészségpénztár különösen jól szolgálja a gyerekeket nevelő családokat. A pénztár nem része a családtámogatási rendszernek, és egyáltalán nem csak gyermekekkel vehető igénybe, viszont nagy előnye, hogy a szolgáltatásait kiterjeszthetjük a közvetlen családtagjainkra. Így akár egyetlen egészségpénztári számla is kiszolgálhatja a családot, másodikat nyitni csak akkor kell, ha az egészségügyi költéseink ezt indokolttá teszik.

Az egészségpénztárban lényegében a babaápoláshoz szükséges összes terméket és felszerelést megvásárolhatjuk, lényegében a játékokon, ruhákon és bútorokon kívül minden fontos dolgot megvehetünk.

Mi mindent fizethetünk a pénztárból?

Pelenkát, babakozmetikumokat mint például babafürdetőt, babatestápolót, sampont, popsikrémet, hintőport vagy babaolajat, törlőkendőt, cumit, cumisüveget, tápszert, babaollót és lázmérőt, de még légzésfigyelőt, bébiőrt és babamonitort is vehetünk a pénztári számlánk terhére.

Ha a gyerekek megbetegszenek, akkor elszámolhatjuk a magánorvosi vizsgálatokat és a felírt gyógyszereket is.

Hol vásárolhatunk az egészségpénztáron keresztül?

Termékeket a bárhol vásárolhatunk, szolgáltatásokat viszont a pénztárral szerződésben álló szolgáltatóknál, rendelőkben vehetünk igénybe. Utóbbi miatt ne aggódjunk, a pénztárak honlapján gyakran van szolgáltató kereső, ahol megnézhetjük, hogy az általunk választott rendelőintézetben fizethetünk-e az egészségszámlánkról, illetve választhatunk olyan rendelőt a pénztár partnerei közül, ami az elvárásainknak megfelel.

A vásárlásról számlát kérhetünk, az egészségpénztárak kártyaelfogadó partnereinél pedig az egészségpénztári kártyánkról is fizethetünk. A vásárlásokkal összefüggő pénztári befizetések után pedig minden esetben megkaphatjuk az adóvisszatérítést.

A pénztárak igyekeznek minél több szolgáltatóval szerződést kötni. A Patika és Új Pillér Pénztárak például igyekeznek felvenni a kapcsolatot minden újonnan nyílt rendelővel, így több, mint 13 ezer partnerük van országszerte. Hasonlóan számos az OTP Egészségpénztár partneri hálózata is.

A Patika és az Új Pillér kifejezetten kártyás pénztárként definiálja magát, és igyekszik minél kényelmesebbé tenni a fizetést a tagjai számára. Automatikusan töltődő kártyát kínálnak, amellyel lehetővé válik, hogy az egészségkártya a hozzá rendelt bankkártyánkról az általunk meghatározott összeget átemelje, ha az egyenlegünk egy bizonyos összeg alá esik. Így soha nem kerülünk olyan helyzetbe, hogy azért nem tudunk fizetni az egészségkártyánkkal, mert nincs rajta megfelelő egyenleg.

OTP Egészségpénztár új kártyája szintén összeköthető a bankkártyánkkal. Itt azonban a feltöltődés úgy történik, hogy a pénztári fizetésnél veszi át az egészségkártya a szükséges összeget, növelve a pénztár költségével.

Ezek a modern kártyák nagyon kényelmes fizetést tesznek lehetővé. Babaápolásnál ez különösen kedvező, mert a dm és Rossmann üzletek, de számos gyógyszertár is elfogadja az egészségkártyákat. Így akár a vásárlási szokásainkat sem kell módosítanunk, és sosem kell aggódnunk az egészségpénztári egyenlegünk miatt.

Önsegélyező szolgáltatások kisbabával

Az egészségpénztárak számos olyan önsegélyező szolgáltatást is nyújtanak, amelyet kisbabával, később pedig nagyobb gyerekekkel is igénybe vehetünk. Ilyen a születési támogatás, amelynek keretében a gyermekünk születésekor akár 1 millió forintot is felvehetünk az egészségszámlánkról, és azt szabadon felhasználhatjuk.

Kiegészíthetjük a pénztári megtakarításunkból a CSED, GYED és GYES ellátásainkat. A pénztárral tehát épp akkor szállhatunk be a mindennapi életünk finanszírozásába, amikor a babával otthon maradunk és így a jövedelmünk csökken.

Később fizethetjük innen az óvodás és iskolás gyermekeink tanévkezdését, sőt, a főiskolai hallgató gyermekeink szállását és tandíját is.

Az önsegélyező szolgáltatásokhoz legalább fél éves pénztári megtakarítás szükséges. Ha erre figyelemmel vagyunk, akkor a pénztár a gyermekeink felnőtté válásáig komolyan támogatja az életünket. Mindössze annyit kell tennünk, hogy használjuk, és minden évben kérjük a pénztári befizetéseink után járó adóvisszatérítést.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egészségbiztosítás: nézze meg mennyit fizetne és mit nyerne vele

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészségbiztosítás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához