Ezeket látta már?

Meccs közben lett rosszul a magyar focista, már nem tudták megmenteni az életét

foci, monor, halál, labdarúgás

A focista szorgalmával pályafutása során szép sikereket ért el.

"Megrendülten és mély fájdalommal tudatjuk, hogy 2022.szeptember 2-án egyesületünk labdarúgója Magócsi Zoltán a Monor SE-CSHC SE mérkőzésen rosszul lett és a gyors orvosi segítség ellenére elhunyt. Magó az utánpótlásunknál kezdte el a labdarúgást, majd szorgalmas játékával az NB3-as csapatunkkal ért el szép sikereket. Később az öregfiúkat erősítette, majd az idei évtől old boys együttesünket." - olvasható a sportegyesület közösségi oldalán.

Bár a monori focista halálának oka egyelőre nem ismert, de a labdarúgásban korábban sajnos előfordult többször is olyan eset, amikor egészségesnek tűnő játékosok minden előzmény nélkül rosszul lettek, és összeestek a pályán. A Circulation: Arrhythmia és Electrophysiology folyóirat hozta le azt a tanulmányt, amely felfedezni vélte a hirtelen sportoló szívhalál okát. Az oxfordi kutatók a keleti harcművészetekből ismert "halálos érintés" fogalmát vonatkoztatták a többi sportra. Az ilyen ütést már ismerte az orvostudomány Commotio cordis néven, és az erős testi kontaktussal járó csapatsportokban jó pár esetet feljegyeztek róla.

Az angol tudósok úgy gondolják, hogy a Commotio cordis ugyan meglehetősen ritkán fordul elő, de a fiatal, egészséges sportolók között mégis ez a hirtelen szívhalál egyik leggyakoribb oka. A kockázat akkor emelkedik igen magasra, ha az ütés csak nagyon rövid ideig tart, de kifejezetten intenzív, és a mellkast éri. Ez ugyanis meg tudja akadályozni az összehangolt szívverést, ami súlyos esetben akár végzetes következménnyel is járhat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: facebook.com/monorlabdarugas
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához