Ezeket látta már?

Beszéd- és mozgásképtelenség: mérgezést okozhat egy új, szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukor!

mérgezés szintetikus kannabinoid gumicukor

Eddig alig ismert, szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukorkészletet foglalt le a rendőrség egy belvárosi CDB termékeket árusító üzletben.

A CBD és hemp boltok kínálatában az utóbbi hónapokban megjelent THCJD jelzéssel ellátott gumicukrok fogyasztása fokozottan veszélyes az egészségre, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ arra kéri a lakosságot, hogy kerüljék az ilyen jelzéssel ellátott termékek vásárlását és fogyasztását.

Az elmúlt héten eddig alig ismert, szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukorkészletet foglalt le a rendőrség egy belvárosi CDB termékeket árusító üzletben, miután annak fogyasztását követően több, elsősorban külföldi állampolgár került kórházba mérgezéses tünetekkel.

A Nemzeti Szakértői és Kutató Központban elvégzett vizsgálatok szerint a szóban forgó, THCJD jelzéssel ellátott gumicukrok fő hatóanyaga nem kenderből kivont THC, hanem ahhoz szerkezetileg hasonló szintetikus vegyületek. Az így előállított vegyületek a THC-hoz képest sokkal erősebb hatásúak és lassabban fejtik ki hatásukat, ami miatt nő a túladagolás kockázata.

A vegyületek fogyasztásának hatására megváltozik az érzékelés, a hangulat, a viselkedés, túladagolása beszéd- és mozgásképtelenséget okozhat.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ arra kéri a lakosságot, hogy sem üzletekben, sem internetes felületeken ne vásároljanak THCJD jelzéssel ellátott termékeket, és ne fogyasszanak ismeretlen eredetű gumicukrot!

Mérgezés vagy annak gyanúja esetén hívja a 0–24 órában elérhető 112-es segélyhívó számot, vagy tájékozódjon az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat +36/80/201-199-es telefonszámán.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: NNGYK
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához