Ezeket látta már?

Milyen daganata lehet Katalin hercegnének? Ötféle rák jöhet szóba egy magyar orvos szerint

Milyen rákja van Katalin hercegnének

Az orvos az eddig tudhatók alapján szűkítette le a kört.

Péntek este a BBC számolt be arról, hogy Katalin hercegné, Vilmos walesi herceg felesége rákkal küzd. Katalin hercegné videónyilatkozattal hozta nyilvánosságra a súlyos diagnózist, s az is kiderült, hogy már kemoterápiás kezelést kap. Azt azonban sem ő, sem a királyi család nem közölte, hogy milyen daganatról van szó.

A hercegné azt viszont elmondta, hogy amikor januárban hasi műtéten esett át, még nem lehetett tudni, hogy rákos megbetegedéssel küzd.

"A műtét utáni vizsgálatok azonban rákot mutattak ki, orvosi csapatom ezért azt tanácsolta, hogy vegyek részt egy megelőző kemoterápiás kezelésen. Jelenleg ennek a kezdeti szakaszában járok."

A bejelentés kapcsán elindultak a találgatások

Közösségi oldalán egy magyar orvos, dr. Kulja András, sebész rezidens is megpróbálta az ismert tények alapján levezetni, hogy mi lehetett a diagnózis. Mint mondta, annyit biztosan lehet tudni, hogy Katalin hercegnő előre tervezett nagyhasi műtéten esett át, amelyet követően 13 napig tartózkodott a kórházban.

"Ez azt jelenti, hogy az elváltozást már korábban felfedezték, és az alapján tűzték ki az időpontot, nem sürgős beavatkozásról volt szó, és a 13 napos bent tartózkodás azért általában nagyobb kiterjesztett műtétekre jellemző. Ezek alapján leginkább máj, hasnyálmirigy, gyomor vagy bélmegnyitása, esetleg részleges eltávolítással járó műtétek jönnek szóba, esetleg kiterjesztett húgyúti vagy nőgyógyászati műtétek" - magyarázta az orvos.

Katalin hercegné nyilatkozatából azt is lehet tudni, hogy az elváltozást kezdetben jóindulatúnak vélték. Később, a műtét utáni szövettanból derült ki, hogy rosszindulatú daganatról van szó, ami okán a kemoterápia is szükségessé vált.

"A vékonybeleket vagy azok környékét érintő daganatoknál gyakran fordulnak elő olyan típusok, amelyek jóindulatúnak tűnhetnek, illetve olyan területről van szó, ahonnan nem igazán lehet, vagy csak ritkán lehet biztonsággal mintát venni" - árulta el az orvos, aki szerint ezeknek a kritériumoknak már kevés daganattípus felel meg.

Azt is leszögezte, hogy pontos diagnózis csak a beteg kikérdezésével, a beteg vizsgálatával, képalkotó és a szövettani vizsgálatok eredményének ismeretében lehet felállítani, mindenesetre hipotézise szerint:

5-féle ráktípus jöhet szóba Katalin esetében

  1. Gasztrointesztinális sztróma tumor (rövidítve GIST): rosszindulatú, daganatos megbetegedés, mely a tömör szövetekből álló, orvosi szóval úgynevezett szolid tumorok közé tartozik. A betegség a tápcsatornát érinti, főként az emésztőrendszer felső szakaszának falából indul ki, érintheti a gyomrot vagy a vékonybeleket.
  2. Leiomio szarkóma: bárhol előfordulhat ahol simaizom található, kiindulhat a bélfalban található sima izmokból, de akár méhből is. Rendkívül ritka rosszindulatú daganat, a rosszindulatú lágyszöveti daganatok körülbelül 8%-át teszik ki. A simaizomsejtekből származik - olykor összekeverhetik a miómával.
  3. Neuroendokrin tumor: jellegzetessége, hogy különböző hormonokat termel. A neuroendokrin daganatok a daganatos megbetegedések egy ritka alcsoportját képezik.
  4. Desmoid tumor: a desmoid tumorok a kötőszövetből kiinduló igen ritka daganat fajták. Ezen daganat típus vér vagy nyirok útján nem ad áttétet, kiindulási helyén terjed és összenyomja a környező szerveket.
  5. Limfóma: a limfóma a nyirokrendszerből kiinduló megbetegedés, melyben a fehérvérsejtek közül az ún. limfociták érintettek. A betegség főként a nyirokrendszert (nyirokereket és nyirokcsomókat) érinti, de más szervekre is kiterjedhet. A hasüregben található, nyirokszervekből, nyirokcsomókból is kiindulhat és elhelyezkedhet olyan helyen, ahol esetleg nem lehet mintát venni belőle.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rákbetegséggel küzd Katalin - ezt üzente a hercegné az embereknek

Mi a tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

rák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához