Ezeket látta már?

Nyilvánosságra hozta a Sao Paoló-i kórház, mi okozta Pelé halálát

pelé, vastagbélrák, daganatos betegség, futball

82 évesen, szerettei körében hunyt el minden idők egyik, ha nem a legjobb labdarúgója, Pelé. A kórház részletes tájékoztatást adott haláláról.

A világbajnok brazil legendát hetek óta ápolták a Sao Paoló-i Albert Einstein Izraelita Kórházban. Az intézmény Pelé halála után nyilvánosságra hozta annak részleteit.

A világhírű beteggel négy szakorvos foglalkozott

Mint írták, Edson Arantes do Nascimento, azaz Pelé – halálát "korábbi betegséggel összefüggő vastagbélrák következtében kialakult többszörös szervi elégtelenség" okozta. Helyi idő szerint 15.27-kor (nálunk 19.27) hunyt el a legenda.

Így kezdődött Pelé életútja

Edson Arantes do Nascimento néven, Minas Gerais szövetségi állam Coracoes kisvárosában született 1940. október 23-án

Apja is ígéretes középcsatár volt, de pályafutását derékba törte egy sérülés. A kis Edson gyermekkora szegénységben telt, társaival csak rongylabdával, papírral kitömött zoknival focizhattak. Tehetségére tizenegy éves korában figyeltek fel, tizenöt évesen lett a Santos csapatának igazolt játékosa. Ekkor már ráragadt a Pelé név, amelyet sokáig nem szeretett, és nem is tudja, jelent-e valamit. Első bajnoki mérkőzésén, tizenhat évesen rögtön négyszer talált be a hálóba; a vesztes csapat kapusa csak azzal vígasztaldóhatott később, hogy Pelé neki lőtte első gólját. A következő évben gólkirály lett és meghívták a brazil válogatottba. A címeres mezt 1957. július 7-én, Argentína ellen öltötte magára először, és bár a meccset 2-1-re elvesztették, a brazil gólt ő szerezte.

Olvasson tovább a sportal.hu oldalán, ahol részletes visszaemlékezést közölnek a futballcsillag életútjáról. >>>

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához