Ezeket látta már?

Öngondoskodás, amelyet sokan nem használnak ki

egészségbiztosítás, magánegészségügy, kivizsgálás, ára, költsége

Így növelhetjük megtakarításainkat az egészségünk megőrzésével.

Sajnos még mindig azt mondhatjuk, hogy nehéz, bizonytalan gazdasági helyzetet élünk Magyarországon, hiszen a jegybank adatai szerint az előző hónapba regisztrált inflációs érték 25,4 százalék volt, amely rekord magas az európai uniós átlaghoz képest, amely 10 százalék volt 2023 januárjában.

Öngondoskodás, amelyet sokan elszalasztunk

Jelenleg a magyar lakosoknak oda kell figyelnie arra, mikor, mire és mennyit költ. Alapvetően az életünk négy fő területén tudjuk tudatosan tervezni pénzügyinket, amelyek a közlekedés, az élelmiszer, a lakhatás és rezsi, valamint a magunkra fordított összegek követésével, sok tízezret is megtakarítva ezzel. A másik véglet pedig az, amikor az ilyen jellegű kiadások során a túlzott spórolás kapjuk magunkat, vagy netán a költés elhalasztásán.

Magyarországon már a 90-es évek óta elérhető önmagunkkal való törődés egy olyan formája, amellyel nagyon sokan nem is élnek vagy nincsenek tudatában. Mégis, az ilyen bizonytalan gazdasági helyzetben és a magas infláció mellett is érdemes magunkra és saját egészségünkre is gondolni, amellyel még megtakarításaink is növelhetők. Ma már az egészségpénztárak széleskörű szolgáltatási palettája elérhető, mégis kevesen vannak tisztában a működésével.

Egészségpénztár vagy egészségbiztosítás?

A két kifejezés között először talán nincs is különbség, mégis az egészségpénztár és az egészségbiztosítás két, teljesen eltérő terméket jelöl. Ezért igénylésük előtt fontos, hogy teljes körűen tájékozódjunk a két konstrukciót illetően, hogy a számunkra legmegfelelőbb lehetőséggel tudjuk élni. Fontos megjegyezni, hogy hazánkban a társadalombiztosítás minden állampolgárnak jár, aki munkaviszonnyal vagy tanulói jogviszonnyal rendelkezik, így a biztosítottak számára térítésmentesen érhető el az állami egészségügyi ellátás.

Az egészségbiztosítás nem más, mint a társadalombiztosítás magánúton történő kiegészítése, amelynek ma két formája érhető el: egyrészt egy anyagi támogatás baleset esetén, másik formája pedig magán kórházi ellátások igénybevételére jogosít fel. Ez utóbbit nevezzük szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosításnak. Ezzel szemben az egészségpénztári szolgáltatás elsődleges célja a megelőzés, valamint az egészség védelme. Ez sem egyenlő a társadalombiztosítás által igénybe vehető állami egészségügyi ellátással, hanem annak egy fontos kiegészítője. Az egészségpénztár a társadalombiztosítás által nem, részben vagy egészében finanszírozott szolgáltatásokat nyújthatja, de ezen felül a váratlan egészségügyi kiadások fedezetére is szolgálhat.

Megtakarításaink növelése egészségpénztárral

Habár ezt sokan nem tudják, egészségpénztári számlán megtakarítási jelleggel is őrizhetjük a pénzünket. Ezáltal felkészülhetünk váratlan, előre nem látható egészségügyi kiadások fedezésére is, sőt, még az adó visszatérítés lehetőségével is élhetünk. Ennek értelmében az éves személyi jövedelemadóból visszaigényelhető a pénztári számlára történő befizetések 20%-a.

Az ilyen formában visszaigényelhető adó maximális összege évi 150.000 Ft, amelyhez évi 750.000 Ft-ot kell befizetni a számlára. Ez havi szinten pedig 62.500 Ft-os kiadást jelent. Bár első hallásra magasnak tűnhet a befizetett adó mértéke, például kisgyermekes családok esetében, akik a pelenkát is egészségpénztári számlájuk terhére vásárolják, azok esetén hamar összegyűlhet ilyen mértékű havi kiadás.

(Forrás: Creditline.hu)

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egészségbiztosítási kisokos: ezek az egészségbiztosítás legfőbb típusai

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához