Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nagy veszélyeket hoz a sarki hideg betörése hétfőre

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász fagy hó

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint teljesen elszoktunk ettől a rendkívüli fagyveszélytől, vegyük most nagyon komolyan!

A hidegfront mögött most tör ránk a durva lehűlés! Az erős, viharos szelekkel tartósan áramlik be a zord légtömeg.

A bezúduló sarki hideg rendkívül veszélyes emberre, állatra! A meteogyógyász fontos figyelmeztetése!

A vasárnapi markáns hidegfronttal még nem értek véget az időjárás-érzékenyek megpróbáltatásai.

A front ugyan hétfőre virradóra elhagyja keleten az ország területét, azonban a rendkívül hideg sarkvidéki légtömeg beáramlása folyamatos a front mögött. Emiatt az igazán komoly fagyveszélyes helyzetekre hétfőtől kell számítanunk. Következő napokban ez a nagyon hideg lesz a jellemző, de ezek közül is különösen kellemetlen és megterhelő a hétfői nap. A hajnali igen kemény, akár -10 C-fok alatti fagyok nagyon veszélyesek a kint tartózkodó emberekre és állatokra. Napközben is a fagy lesz a jellemző, és a borult időben az erős, helyenként viharos szelek miatt rendkívül alacsony hőérzet alakul ki, és ezt még a helyenkénti havazás is erősíti. Nagyon fontos a megfelelő öltözködés, de feltétlenül kell gondolnunk a bőrünk megfelelő védelmére is, nemcsak a kiszáradás de a fagyás veszély miatt is. A nyálkahártyánk védekezőképessége nagyon leromlik, fokozott lesz a megfázás veszélye. A keringési rendszerünkre komoly terhelést ró ez az időjárás, szívproblémák, mellkasi diszkomfort, légzési problémák, görcsös fájdalmak, rosszullétek, szorongásos és pánik jellegű panaszok tömegesen jelentkezhetnek. Megnő a sztrókok és infarktusok veszélye.

Fokozottan figyeljünk egymásra, gondosan ügyeljünk a háziállatainkra és soha ne hagyjunk magatehetetlen embert magára még nagyon rövid időre sem! Feltétlenül segítséget kell hívni és meg is kell várni annak megérkezését.

Szabadtéri programok

Aki kimegy, kellemetlen időre számítson! A többnyire borult, rendkívül fagyos időben igen kellemetlen az erős, viharos északi szél, tovább rontva a hőérzetünket. Nagyon melegen kell öltözni, és fokozottan védeni bőrünket a kiszáradástól, tartósabb kint lét esetén a fagyási sérülésektől is. A lehűlő nyálkahártyáink védekezőképessége erősen lecsökken, nagyon megnövelve a megfázások kockázatát.

Ha tartósabb kint tartózkodás után bemegyünk, kerüljük a zsúfolt helyeket! Gondoskodnunk kell állataink megfelelő hővédelméről is.

Balesetveszély

Rosszak lesznek a közlekedési feltételek, aki útnak indul fokozott óvatossággal tegye! Jeges lefagyott útszakaszokra, elszórtan havazásra, és erős viharos széllökésekre kell számítani. Ez nagy mértékben rontja a vezetési biztonságot, az erős fagy pedig nehezíti az elindulást. Vezetési képességeink is rosszabbak ebben az időben.

Milyen idő lesz?

Hétfőre beáramlik a hideg, csípős reggelre ébredhetünk: mindenhol fagyni fog, északon -10 C-fokig csökkenhet a hőmérséklet. Napközben eleinte még több, majd egyre kevesebb helyen szállingózhat a hó, illetve hózáporok alakulhatnak ki, majd este észak felől szakadozni kezd a felhőzet. Erős, viharos marad az északias szél, délután legfeljebb néhol enyhül fagypontig a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szemekbe sugárzó fájdalom: kevesen tudják, pedig cisztát is jelezhet

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához