Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: beköszön a tavasz, de nem marad sokáig csütörtökön

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hidegfront csípős idő, hideg

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint egy napos tavaszt hoz a melegfront, de már jön is a hideg!

A ciklon melegszektorában rendkívüli melegedésre majd utána erős lehűlésre számíthatunk. Ez extrém terhelést ró elsősorban az időjárás-érzékenyek szervezetére

Elképesztő humán meteorológiai folyamatok zajlanak! A tavaszt hozó melegfront után erős hidegfront!

Példátlan terhelést hoz az időjárás érzékenyek erre az a gyors és erőteljes ingadozás ezt a ciklon átvonulását kíséri.

A melegszektorban is nagyon szeszélyesen alakul a humán meteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet, az ország nagy részén 15 fok körüli, délen akár 20 fokot is közelítő áprilisi hőmérsékleteket mérhetünk, míg északkeleten helyenként fagypont közelében is maradhat a hőmérséklet. Tovább rontja a helyzetet a fényszegény, többfelé csapadékos idő és a erős lökésekkel kísért légmozgás.

Ezek már önmagukban is rendkívül terhelő tényezők. Azonban az újabb nagy változást az átvonuló erős hidegfront okozza. Ez mögött erős lehűlés kezdődik, a hétvégére már -10 C-fok alatti kemény fagyokra is számíthatunk. A szervezetünk nagyon nehezen tudja követni ezeket az extrém változásokat, és térben és időben rendkívül változatos, gyorsan átalakuló panaszokra számíthatunk. Az időjárás-érzékenység minden tünete megjelenhet ebben az időszakban.

Tegyünk meg mindent fizikális és mentális terhelésünk csökkentése érdekében. Fokozottan figyeljünk a súlyosabb keringési betegségekkel élőkre. Nagyobb valószínűséggel fordul elő a legveszélyesebb következmények, a sztrók, infarktusok kialakulása.

Szabadtéri programok

Kedvezőtlenek lesznek a feltételek a kültéri programokhoz. Többnyire borult idő, többfelé csapadék, nagy területen erős lökésekkel kísért légmozgás akadályozza a kültéri tevékenységeinket. A hatalmas hőmérséklet ingadozás, az élesen változó fronthatások miatt kerülni kell a megterhelő tevékenységeket nem csak kültéri, de beltéri vonatkozásban is, különösen a fokozottan időjárás-érzékenyek esetében.

Balesetveszély

Magas szinten lesz a baleseti veszélyhelyzet. Kedvezőtlenek lesznek a fizikai feltételek is, csapadéktól síkos utak, nagy területen széllökések rontják a menetstabilitást. Különösen rosszak lesznek az emberi tényezők, a rendkívül erősen ingadozó hatások miatt sok embernél nagy mértékben romlanak a vezetési képességek.

Milyen idő lesz?

Csütörtökön egy napra jelentősen megenyhül az idő. Hajnalban alig néhány helyen lesz fagy északon, délután az ország északi-északnyugati felén 5 és 10, déli-délkeleti felén 11 és 17 fok közötti maximumokkal számolhatunk. Többfelé várható eső, zápor, hosszabb időszakokra délután délnyugaton szakadozhat fel a felhőzet. Eleinte még sokfelé lesz élénk, erős a délnyugati szél, majd délutánra a szeles idő a déli és keleti országrészre korlátozódik.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megfázás és nátha ellen ezek a gyógynövények válhatnak be

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához