Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: vasárnap megterhelő fronthatással kell számolnunk

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo vasárnap

Az anticiklon mellett belógó fronthatások terhelnek minket – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Ránk húzódó anticiklon válik uralkodóvá. Az időjárás-érzékenyek számára fontos az elvonuló frontok hatása is.

Anticiklonális humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet, belógó terhelő fronthatásokkal

Anticiklon válik uralkodóvá a Kárpát-medence felett, azonban egyéb hatások is befolyásolhatják a fokozottan időjárás-érzékeny emberek állapotát.

Az uralkodó magas légnyomásnak köszönhetően száraz, napsütéses idő várható, ennek jellemző humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai következménye a fokozódó felmelegedés és a nagy napi hőingás. Ezt sokan rosszul viselik, és hozzájárul a már napok óta fennálló fokozott keringési terhelés fokozódásához. Az erősen érzékenyek pedig tőlünk északra és nyugatra vonuló frontok belógó hatásait is érezhetik.

Nagyon csábító az időjárás, érdemes is minél többet a szabadban tölteni, azonban akik tapasztalják az olyan keringési panaszokat mint az erősen ingadozó vérnyomás, mellkasi diszkomfortok, gyakoribb fejfájások, fokozott fáradékonyság, legyenek óvatosak a programok megválasztásában, és kerüljék a szervezetük erősebb megterhelését.

Szabadtéri programok

Ideális nap lesz a kültéri programok számára, legalábbis azok azoknak akiknél nem jár komoly következményekkel az erőteljes melegedés. Csapadék nem lesz, és a szél is jellemzően mérsékelt marad. Nyárias lesz a hőmérséklet, és sok napsütésre is számíthatunk. Kedvező a levegőminőség. Aki viszont rosszul bírja a melegedést, ne tervezzen tartós és megterhelő szabadtéri elfoglaltságokat. A fokozottan érzékeny bőrűek pedig a déli órákban már feltétlenül használják a napvédő készítményeket.

UV sugárzás

Helyenként már elérjük, átlépjük a 4. szintet, a közepesen érzékeny bőrűek is kerüljék a tartósabb déli napot, és használjanak napvédőket!

Milyen idő lesz?

Vasárnap az ország nagy részén már sok napsütésre van kilátás, fátyol - és gomolyfelhők ugyan előfordulhatnak, de csapadék sehol sem várható. Csak kevés helyen élénkülhet meg a légmozgás. Hajnalra elsősorban keleten-északkeleten, illetve a nyugati határszélen képződhet pára, köd. Reggel 7-14, délután 22-28 C-fokra van kilátás.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha ez a 3 nagyon egyszerű feladat nem megy, rögtön hívjon mentőt!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához