Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: baljós jelekkel kezdődik a tavasz! Ilyen idő lesz szombaton

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo felhős esős

Mit ígér az igazi tavasz, ha ez még nem az?

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint májussal indul a március, de baljós jelek is vannak. Végre naptár szerint is tavasz van! De így is nagy az ellentmondás! Nem fog májusig kitartani ez az idő.

Komoly jelei vannak egy erőteljes változásnak! Meteogyógyász, Meteo Klinika TV

Végre naptár szerint is tavasz van, azonban ez nem fogja feloldani a naptár és a időjárás közötti ellentmondást

Továbbra is messze az ilyenkor szokásos hőmérsékletek fölött mutatnak a hőmérők, példátlanul sorozatban dőlnek a különböző melegrekordok. Ugyanakkor már jelei vannak egy jelentős változásnak. Most viszont 1-2 napra kedvezőbb humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetre számíthatunk. Szombatra virradóan északnyugaton is csökkenni fog a kettősfront hatása, és napközben már frontmentes helyzetre számíthatunk.

Kedvező a csökkenő csapadékhajlam és a gyengülő légmozgás is. Kedvezőtlen hatás viszont a hajnali párás-ködös időszakok megjelenése és különösen a jelentősen romló légszennyezettségi helyzet, ami miatt már országosan számítanunk kell légzési nehézségek, irritációs hatások jelentkezésére. Jelentősen növeli a járványveszélyt is és rontja az immunrendszerünk állapotát.

Egyre erősebben jelentkezik a tavaszi fáradtság, ami szokatlan fáradtság, lehangoltság, aluszékonyság, egyeseknél szorongásos állapotok jelentkezésével is jár. Megterhelődik a keringési rendszer, gyakoribbak a szívpanaszok és a különböző típusú fejfájások.

Szabadtéri programok

Jelentősen javulnak a kültéri programok feltételei. Már csak elszórtan kell számítanunk csapadékra és mérséklődik az erős légmozgás is. Az ország nagy részén a nap is több órára kisüt. Kedvezőtlen, viszont a reggeli ködök jelentkezése és az erősen romló légszennyezettségi helyzet. A jellemzően magas légszennyezettségi területeken már jobb kerülni a tartósabb szabadtéri tartózkodást. Jó hír a fronthatás megszűnése.

Balesetveszély

Több vonatkozásban javulnak a közlekedési feltételek. Sokkal kevesebb helyen számíthatunk csapadékra és kedvező az is, hogy a kettősfront hatása fokozatosan megszűnik északnyugaton is. Kedvezőtlen hatás viszont a hajnali ködök megjelenése, és többfelé számíthatunk időszakosan erősebb széllökésekre is.

Milyen idő lesz?

Szombaton még több tájegységünkön kialakulhat eső, zápor, de délután délnyugat felől már csökkenni fog a felhőzet mennyisége, viszont keleten, északkeleten és északon többfelé tartósan felhős maradhat az idő. Helyenként élénk lesz a déli-délkeleti szél. Reggelre a Dunántúlon nagyobb területet boríthat be köd. Hajnalban 1-9, napközben 11-18 C-fokot mutathatnak a hőmérők.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Már most érdemes elkezdenie ezt a terápiát, ha idén már nem kér az allergiából!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához