Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ez nem hagy minket aludni ma éjszaka

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo hidegfront

Éjjel vonul át a hidegfront, nappal már más hatásokkal számolhatunk – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Csütörtökre virradóan megy át egy hidegfront, nappal már nem érvényesül. Sok embernek zavaró ez a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet!

Így hat éjjel a frontérzékenyekre a hidegfront:

Sokfelé a nagy hőingás is megterhelő

Csütörtökre virradóan egy hidegfront érkezik meg, hatását elsősorban az éjszaka folyamán, majd gyengülő formában délelőtt érezhetjük.

Jelentősen nem változtatja meg a nappali hőmérsékletet, de az erősebben frontérzékenyek, főleg éjszaka meg fogják érezni a hatásait. Gyakoribb alvásproblémák, görcsös panaszok, mellkasi diszkomfortok nagyobb számban jelentkeznek. Emiatt sokan fognak fáradtan ébredni. Erős lesz a hajnali lehűlés, sokfelé csak 10 C-fok körüli hőmérséklet várható, míg napközben 25 C-fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A nagy napi hőingás tovább terheli az erre érzékenyek szervezetét. Ingadozhat a vérnyomás, nő a szívpanaszok gyakorisága. Ezt tovább erősíthetik a helyenként előforduló erős széllökések idegrendszert terhelő hatásai. Ingerlékenyebbek lehetünk, fokozott bizonytalanság-érzet jelentkezhet, gyakoribbak a szorongásos, pánik jellegű panaszok.

Szabadtéri programok

Többségében igen kedvezően alakulnak a szabadtéri programok feltételei. A strandolókat viszont zavarhatja a meglehetősen hűvös hajnal és a helyenként előforduló erős széllökések. A hőmérsékleti tartomány még kedvező a nem vízparti, terhelőbb programok számára is. Kora reggel viszont még jobban fel kell öltözni. Nagyon erős az UV-B sugárzás.

Közlekedés, balesetveszély

Többnyire kedvezően alakulnak a közlekedés időjárási feltételei. Helyenként azonban számítani kell erősebb széllökésekre. Az éjszaka átvonuló hidegfront napközben már kevésbé érezteti a hatását, viszont az erős hőingás hatással lehet az érzékenyebbek figyelmére.

Milyen idő lesz?

Csütörtökön is sok napsütésre számíthatunk, de a délután megnövekvő gomolyfelhőkből néhol, elsősorban északkeleten kialakulhat zápor, gyenge zivatar. Több helyen élénk, néhol erős lesz az északnyugati szél. Hajnalban 8-17, délután 24-30 C-fok várható.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Érzékeny a melegfrontra, vagy a hidegfrontot érzi meg? Így enyhítheti a tüneteket

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához