Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ilyen árnyoldalakkal érkezik egy anticiklon kedden

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo köd napsütés

Klinika részletes tájékoztatása szerint alattomos módon rombolja az egészségünket!

Napközben szebbik arcát mutatja az időjárás, ugyanakkor fontos, hogy lássuk a meteogyógyászati helyzet másik oldalát.

Komoly veszély egészségünkre ez az álca mögé búvó anticiklonális hatás

Az ország jelentős részén igencsak becsapós lehet a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet

Ugyanis, a domináns napsütés és a messze az ilyenkor szokásos értékek felett alakuló nappali hőmérsékletek, továbbá a frontmentes idő miatt joggal gondolnánk hogy kedvező számunkra ez a helyzet. Azonban a tartós anticiklonális helyzetnek általában velejárója az erős éjszakai lehűlés és az egy gyakoribb, sokfelé tartósan is megmaradó reggeli ködök, melyek jelentősen rontják az ízületesek és a depressziósok állapotát.

A legalattomosabb fő veszély azonban a gyorsan növekvő légszennyezettség, ami sokfelé már az erősen szennyezett, helyenként az egészségtelen kategóriába esnek. Ez lokálisan erősen változik, de különösen a zártabb völgyekben, széltől védett területeken és a nagyvárosokban a legrosszabb, ezért fontos az értékek követése. Az erősen szennyezett levegő rontja a légzési és keringési problémákkal élők állapotát, gyakoribb a fejfájás, erősíti a gyulladásos folyamatokat. Ezért semmiképpen nem ajánlott a huzamos szabadban tartózkodás és a szellőztetés sem. Az anticiklonális idő ilyen hatásai frontmentes időben is jelentős tüneteket okozhatnak az időjárás-érzékeny emberek számára.

Légszennyezettség

Gyorsan romlik a légszennyezettségi helyzet. A nagy emisszió mellett minimális a légmozgás, és különösen a zártabb völgyekben és a nagyobb városokban egyre többfelé már az egészségtelen kategóriát is eléri. Ilyen helyeken kerüljük a szabadban tartózkodást, és a tartós szellőztetést. Különösen a keringési és légzőszervi megbetegedéssel élők vegyék ezt komolyan, de mindenki fokozott veszélynek van kitéve.

Balesetveszély

Fokozottan veszélyesek a reggelek a közlekedők számára. Egyre többfelé és egy tartósabban számíthatunk hajnali reggeli ködökre. Az erős éjszakai fagyok miatt veszélyes lefagyások keletkezhetnek, és a reggeli indulás is több időt igényel.

Milyen idő lesz?

A kedd sokfelé indul párásan, ködösen, illetve zúzmarás köddel, ami a szélcsendesebb északi, északkeleti és keleti tájakon tartósabban megmaradhat. Napközben többnyire napos időre van kilátás, esni sehol sem fog. A Dunántúl északi felén élénk, néhol erős lesz a délkeleti szél. A fagyos reggelt követően délután 1-8 C-fokot mutathatnak a hőmérők.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Migrénes, vagy "csak" erős fejfájás kínozza? Ez alapján döntheti el

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához