Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: péntektől már nincs sok időnk felkészülni a brutális hőhullámra

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo zápor melegedés

Használjuk ki az időt, amíg lehet – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Jó lenne az ilyen idő, de sajnos rosszak a kilátások. A hét végétől beinduló elképesztő melegedés komoly humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai következményekkel fenyeget.

Rendkívül erős hőhullám várható hét végétől

Különösen az időjárás érzékeny embereknek most nagy szükségük van a megfelelő előrelátásra.

A hétvégén beinduló rendkívül erős melegedés 35 fok fölötti hőhullámban fog torkollni. Veszélyes humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetre számíthatunk. Nagyon fontos, hogy kihasználjuk a kedvező időjárású pénteket és részben a szombatot arra, hogy időben felkészüljünk.

Pénteken is érezhetik a melegfrontra erősebben érzékenyek a melegfronti panaszokat, fokozottan beindulnak a fejfájások, szédülés, bágyadtság, de összességében ez a nap még kedvező lehet a terhelőbb programok elvégzéséhez. Ne hagyjunk a jövő hétre a nagyobb bevásárlást, a terhelőbb programokat, és ne tervezzünk legalább a déli órákra kültéri teendőket. Most még szellőztessük át a lakást, használjuk ki a még hűvös hajnalok, hűtsük át a helyiségeket, és zárjuk ki a napsütést a szobákból. Ezzel nyerhetünk egy-két napot a jövő hétre. Gondoljunk arra, hogy veszélyeztetettebb családtagjaikra tudjunk fokozott figyelmet fordítani, meg fog nőni a veszélyes keringési következmények gyakorisága.

Szabadtéri programok

Jók lesznek a szabadtéri programok feltételei pénteken. Minimális a csapadék esélye és erős légmozgásra sem kell számítanunk. A strandolók viszonylag hűvösnek érezhetik a 25 C-fok alatti hőmérsékletet. Amire nagyon kell vigyázni az az igen magas-UV sugárzás, a vízpartokon a nagyon veszélyes nyolcas szint közelében alakulhat az UV-index. Ne csak a bőrünket, a szemünket is védjük az erős UV-sugárzástól. Feltétlenül kerüljük a déli napot!

Közlekedés, balesetveszély

Javulnak a közlekedési feltételek pénteken. A melegfrontra erősebben érzékenyebbek viszont tapasztalhatnak fokozottabb figyelmetlenséget, a reflexek lassulását.

Milyen idő lesz?

Pénteken már több napsütésre számíthatunk, és csak elvétve fordulhat elő gyenge zápor. Keleten még az északi, az Alpokalján a déli-délnyugatira forduló szél lehet időnként élénk. Hajnalban 8-15, a délutáni órákban 22-27 C-fokot mutathatnak a hőmérők.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Bőrrák ellen - ne a napsütésről, a napozásról mondjon le!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához