Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: igazán próbára teheti a szombat! Ez jön most a frontok helyett

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo szél fagy

Szombaton megtudja, mi a különbség a frontérzékenység és az időjárás-érzékenység között!

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint Tartósan frontmentes időre számíthatunk, de ez nem jelent panaszmentességet! Most megtapasztalhatjuk a frontérzékenység és az időjárás-érzékenység közötti különbséget.

A fronthatások helyett fontos humán- és orvosmeteorológiai hatásokra figyelmeztet a meteogyógyász

Szombaton megtapasztalhatjuk hogy mi a különbség a frontérzékenység és az időjárás-érzékenység között!

Tartósabban frontmentes időre számíthatunk, mégis sokan tapasztalhatnak kellemetlen, sőt egészségrontó tüneteket. Ebben a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetben nem a frontokhoz kötődő terhelő hatások jelennek meg, hanem egyéb légköri tényezők.

  • A Kárpát-medencét kitöltő hidegebb légtömegben erősödnek az éjszakai fagyok, amik hozzájárulnak a kopásos ízületi problémák és a görcsös panaszok erősödéséhez.
  • Fokozottan megterhelik a keringési rendszert, beszűkülnek a perifériális erek, ingadozhat a vérnyomás.
  • Több lehet a mellkasi diszkomfortérzet és a légzési nehézségek.
  • A nyálkahártyáink fokozott kiszáradása jelentősen emeli a légúti fertőzések kockázatát.
  • Napközben jellemzőbb lesz az ország nagyobb részén a borult, fényszegény idő, ami hozzájárul a mentális állapotunk romlásához. A
  • középső országrészben több lesz a napsütés, ezt érdemes is kihasználnunk legalább egy kiadósabb séta erejéig.

Ha most, ebben a meteogyógyászati helyzetben is jelentkeznek tünetei akkor ön sem csak a frontokra érzékeny - érdemes tünetnaplót vezetnie.

Szabadtéri programok

Szombaton bátrabban választhatunk kültéri programokat, azonban a reggeli és a délelőtti órákban sok örömünk nem lesz benne. Kora reggel sokfelé lesznek erős fagyok, és elszórtan még vegyes halmazállapotú csapadékra is számíthatunk. Délelőtt még a borult idő lesz a jellemző és helyenként élénk széllökések is rontják az egyébként sem magas hőérzetet. Délután viszont már napsütésre is számíthatunk, ez lesz a kellemesebb a kint tartózkodásra.

Balesetveszély

Megerősödnek az éjszakai fagyok és vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat. Emiatt különösen a reggeli órákban síkos útviszonyokra számítsunk. Napközben már jobbak lesznek a közlekedési feltételek.

Milyen idő lesz?

Szombaton sokfelé számíthatunk többórás napsütésre, a felhősebb északnyugati tájakon jelentéktelen csapadék előfordulhat. Főként a Dunántúlon lehet élénk, helyenként erős az északi-északnyugati szél. Sokfelé fagyos lesz a reggel, napközben pedig 2-8 fokot mutathatnak a hőmérők.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Állandó fájdalmakkal gyötrik? Ez egy létező betegség, és enyhíteni is lehet

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához