Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: a szombatot elrontja egy hidegfront

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo záporok

Vegyes hatásokkal jár a hidegfront az időjárás-érzékenyekre – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Vége a frontmentes napoknak. Összetett hatásokkal jár a frontérzékenyekre az átvonuló front.

Épp hétvégére érkezik meg a hidegfront

A fronthatásokra érzékenyen reagálók számára kedvezőtlenül alakul a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet.

Az északnyugat felől megérkező hidegfront szombat folyamán délkeleti irányba haladva fokozatosan fejti ki a hatását. Hatására borult idő, kisebb csapadék is várható, ami további terhelő tényezőt jelent, különösen nyugaton, a megerősödő légmozgás.

Akik viszont kevésbé a fronthoz kötődően reagálnak a légköri hatásokra, számukra kedvező meteogyógyászati hatásokra is számíthatunk. Többfelé javítja a kisebb csapadék is és főleg a légmozgás a légszennyezettségi helyzetet, és csökkentheti a pollen-koncentrációt. Ez különösen a légzőszervi problémákkal élők és az éger, ciprus, mogyoró allergiások számára jó hír. Természetesen ők is tapasztalhatják a frontot kísérő gyakori tüneteket, mint a fejfájás, keringési panaszok, görcsös fájdalmak fokozódása.

Fokozódó veszély a romló járványhelyzet, ügyeljünk immunrendszerünk erősítésére és a megfelelő öltözködésre, mert igen magasak az új fertőzési adatok.

Szabadtéri programok

Az érkező hidegfront miatt országosan időben eltérő módon alakulnak a kültéri programok feltételei. Északnyugaton már a délelőtti óráktól megnő a felhőzet majd kisebb csapadék is várható. Ez a rendszer fokozatosan fog délkeleti irányba haladni. A front mögött ismét kiderül az ég és északnyugaton még napos órákra is számíthatunk. Kellemetlen lesz viszont a megerősödő északnyugati szél. Ugyanakkor továbbra is messze az átlagos felett alakul a hőmérséklet. A hidegfront viszont jelentős terhelést jelent a frontérzékenyeknek.

Balesetveszély

Több dolog is rontja hétvégére a közlekedési feltételeket. A helyenként előforduló csapadék miatt síkossá válik az útfelület, helyenként a reggeli köd is zavaró, és sok helyen erős reggeli fagyokra számítsunk. Az érkező hidegfront hatására sokan válnak figyelmetlenebbekké, ingerlékenyebbekké, esetenként agresszívabbá. Figyeljünk magunkra és másokra is!

Milyen idő lesz?

Szombaton északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és kisebb esővel, záporokkal egy csapadékzóna vonul át felettünk. Legtovább délkeleten tart ki a napos idő, az eső ide csak estefelé ér. A szél gyenge, mérsékelt lesz, csak helyenként kísérhetik élénk lökések. Reggelre több tájegységünkön képződhet pára, köd. Hajnalban többfelé fagyni fog. A legmagasabb hőmérséklet 10 és 16 C-fok között alakul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Visszatérő fejfájás, nátha: gyulladásos gócok is lehetnek a háttérben

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához