Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: eddig marad velünk a nyárias idő, és a vele járó panaszok

orvosmeteorológia időjárás fronthatás ma orvosmeteo meteogyógyász indián nyár

Egyre inkább a vérnyomás-ingadozásé a terep.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a nagy napi hőingás okozta panaszok nagyon gyakoriak ősszel - nem lesz ez máshogy most sem. Nyár lett szeptember végére! Fontos kihasználni a kedvező humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet.

Mit hoz az indián nyár? És a frontérzékenyek mit tegyenek és mit ne? Erről ad most tájékoztatást a meteogyógyász® a Meteo Klinika TV-n

Szerdán front nem érkezik térségünkbe, nagyon kellemes időre számíthatunk

A humánmeteorológiai helyzeten markáns hatás nem ront, a hűvös reggel okozhat némi panaszt. A migrénesek viszont most sem örülhetnek, sőt, a vérnyomás-ingadozás ilyen helyzetben nagyon gyakori szokott lenni.

A reggel most is hűvösnek ígérkezik, így könnyen megfázhat, ha nem öltözik megfelelően. Délután már a 27, 28 fokot is elérheti a hőmérséklet, a napsütés pedig még növeli is kissé az érzett hőmérsékletet.

Mint az ilyen időben mindig, a migrénesek most is nehezebb időszakot élnek át

Ezen kívül, amennyiben vérnyomáspanaszokkal és a keringési rendellenességekkel küzd, a nagy napi hőingás is okozhat némi kellemetlenséget. Foltokban párássá válik a levegő, a nyirkos és hideg időben erősödnek az ízületi panaszok: a kopásos bántalmakkal élők fájdalmai fokozódhatnak. Ha egy könnyed átmozgatással, reggeli tornával indítja a napot, akkor energikusabban is indulhat a délelőtt. A napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, délután kellemesen alakul a hőérzet.

Ha a melegfrontra fokozottan érzékenyek körébe tartozik, akkor akár kisebb migrént, fejfájást is tapasztalhat. Most a szokásosnál nagyobb hangsúlyt kell fektetni az élénkítésre, azonban kerülje a kávé és a csokoládé fogyasztását. Emellett akár alvászavar, napközbeni fáradékonyság és koncentrálási problémák is ronthatják a fizikai és a szellemi munkavégző-képeségét is.

Parlagfű, allergia, szénanátha

Csökken a parlagfű pollenszórása: a hétvégi csapadékos időnek köszönhetően véget ért a parlagfű pollenszórásának csúcsidőszaka, a következő napokban ugyan kissé emelkedik, de már nem ér el magasabb értékeket. Alacsony-közepes szintet érhet el a csalánfélék, az üröm, a pázsitfűfélék és a libatopfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja. A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte közepes-magas szintet érhet el.

Időjárás szerdán

Folytatódik a vénasszonyok nyara csaknem zavartalan napsütéssel, 24-29 fokos maximumokkal. A légmozgás nem lesz jelentős. Hajnalban, reggel főként nyugaton és az Északi-középhegység völgyeiben lehet párás, ködös a levegő.

Az előrejelzések szerint csütörtökön és pénteken is folytatódik az indián nyár, szombaton azonban már egy gyenge hidegfront szakadozott felhőzete vonulhat át fölöttünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

130/80: ez már magas vérnyomásnak számít, de miért?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

ingadozó vérnyomás

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához