Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: vasárnap eső helyett ez szakad a nyakunkba az égből

orvosmeteorológia időjárás frontok fronthatás ma meteogyógyász orvosmeteo

Évszázados melegrekordok dőltek meg az elmúltnapokban, és még mindig nincs vége a fronthatásoknak.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint nehezen akar lenyugodni ez a frontos időszak, még mindig érződik a hatása. Vasárnap is kitart az a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet, ami napok óta okoz erős panaszokat. Még mindig fronthatás terheli az időjárás-érzékenyek szervezetét.

Fontos tudnivalók a meteogyógyász videójában a Meteo Klinika TV-n

Csak lassan szabadulunk meg ennek a rendkívüli frontsorozatnak az elhúzódó hatásaitól. Pénteken egészen brutális mértékben dőlt meg az évszázados melegrekord, több mint 3 fokkal, és októberi kánikulában volt része a délkeleten élőknek.

A szervezetünk regenerálódása - egy ilyen terhelés után - hosszabb időt is igénybe vehet, másrészt még mindig érvényesül a magasban zajló hideg beáramlás miatt egy enyhébb fronthatás. Egészen elképesztő, hogy miközben a magasban folyamatos a hideg beáramlása, itt lent a talajon rekordokat döntő melegben van részünk.

Emiatt az időjárás-érzékenyek az ilyen humánmeteorológiai helyzethez képest fokozottabban tapasztalhatnak frontérzékenységi panaszokat. Elhúzódóan jelentkezhetnek fejfájásos, vérnyomás-ingadozásos panaszok. Ugyanakkor a párás, ködös reggeli időszakok kedveznek az a kopásos ízületi panaszok kialakulásának. Az időjárás érzékenyek a javuló tendencia mellett is csak fokozottan csak óvatosan terheljék magukat, de az étkezésben már többet megengedhetünk magunknak.

Itt az időszaka a zöldségek és a gyümölcsök tudatos fogyasztásának. Igyekezzünk feltölteni szervezetünk vitamin és ásványi anyag raktárait!

Szabadtéri program

Sokat javulnak a kültéri program időjárási feltételei. Különösen a délutáni órák lesznek alkalmasak arra, hogy szabadtéri programokat tervezzünk. Délelőtt még a pára, köd és a helyenkénti csapadék, a több felhő, kevésbé lesz vonzó ehhez, de délután már jobb körülményekre számíthatunk. A frontérzékenyek csak fokozottan terheljék magukat, mert még érvényesül egy enyhébb fronthatás.

Balesetveszély

Javulnak, de nem lesznek ideálisak a közlekedési feltételek. A reggeli pára és köd jelentősen csökkentheti a látástávolságot és fokozza a síkosságot. A frontérzékenyek fokozottan ügyeljenek!

Milyen idő lesz?

Vasárnap a változóan napos-felhős időben már csak helyenként alakulhat ki átmenetileg eső, zápor. Reggelre viszont többfelé képződhet pára, köd. A délnyugati, nyugati szelet többfelé élénk, néhol erős lökések kísérhetik. Délután 18 és 25 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas vérnyomás: ezt lehet tenni otthon a "csendes gyilkos" ellen

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához