Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: már szombaton elkezdheti az óraátállítást! Így játszik a kezére a rossz idő

orvosmeteorológia időjárás frontok fronthatás ma meteogyógyász orvosmeteo

A frontmentes idő kedvező lesz az óraállítási nehézségek elviselésében.

A Meteo Klinika tanácsa: most tegyék meg első lépést az érzékeny szervezetű emberek. A pénteki hidegfront után a hétvégén nyugodtabb humánmeteorológiai helyzetre számíthatunk.

Frontérzékenyek időben készüljenek az óraállításra, sokak számára súlyosabb gond ez, mint gondoljuk!

Szerencsésen alakul a humánmeteorológiai helyzet az óraállítás hétvégéjére

Erre nagy szükségünk is van mert az egy órás óraátállítás lényegesen több ember számára, és lényegesen nagyobb problémákat okoz, mint azt nagyon sokan gondolnák.

Pedig ma már a legalaposabb kutatások is igazolják, hogy jelentősen megnő a keringési és idegrendszeri problémák száma az óraátállítást követően akár 10-14 napon keresztül is és ezek között súlyos következmények is vannak túlmenően az életminőség-romláson és diszkomforton. Különösen érintettek az időjárás-érzékenyek, a krónikus betegek, a rendszeres életet élők, mint például a kisgyermekesek. Esetükben komoly súlyosbító tényező, ha az időjárási terhelő hatások is erősen jelentkeznek.

15 perc hátra!

Ebben most némileg jobban alakul a helyzet. A legeredményesebb védekezési lehetőség a több napra elosztott 15 vagy még inkább 10 perces lépésekben történő átállás, amit a szervezet sokkal jobban tud tolerálni. Ez az amit most el tudunk kezdeni, és több napra elosztva megtenni az átállást. A komoly alvási problémákkal küzdők esetén az is ajánlható, hogy a 10-15 perces átállások között tartsanak egy-egy napos szünetet.

Szabadtéri programok

Jobb, de nem ideális feltételek lesznek a szabadtéri tevékenységekhez. Továbbra is kell számítani szórványosan előforduló csapadékra és az élénk, időnként erős széllökések is sok ember számára nagyon zavaróak. A hőmérséklet szokatlanul kedvező lesz az évszakhoz képest, de a szél sokat ront a hőérzetet. Ezt vegyük figyelembe az öltözködésnél! Az esernyő pedig legyen nálunk!

Balesetveszély

Javulnak a közlekedési feltételek, néhány dologra viszont továbbra is fokozottan oda kell figyelnünk. A helyenkénti csapadék különösen síkossá teheti az utakat. Többen kelnek útra autóval is olyanok akik nagyon keveset vezetnek. Ráadásul tájékozódási problémáik is lehetnek. Emiatt legyünk fokozottan figyelmesek és türelmesek a közlekedésben.

Milyen idő lesz?

Csütörtökön változóan, többször erősen felhős lesz az ég, de az ország nagy részén legalább rövid időszakokra szerephez jut a nap. Elszórtan fordulhat elő kisebb eső, zápor. A nyugati-délnyugati szél nagy területen élénk, délen és keleten időnként erős lesz. Hajnalban 7-15, délután 16-23 fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mikor lesz az őszi óraátállítás? Itt a pontos, 2023-as időpontja

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához