Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ilyen elektromágneses háborgások hatnak ránk szerdán

orvosmeteorológia időjárás hidegfront fronthatás ma meteogyógyász orvosmeteo

Veszélyes-e a sarki fény?

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint különösen erős űr-időjárási folyamatok eredménye volt a hazánkban is erős sarki fény. De mit okoz?

Számos kérdést vetett fel a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka látható erős sarki fény. Ennek oka ugyanis egy erős mágneses háborgás, ami hatással lehet a szervezetünkre. Mindenesetre a kedvezőbb időjárási helyzet előnyös volt a frontérzékenyek számára.

De mi az elektromágneses háborgásoknak a hatása?

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint különösen erős űr-időjárási folyamatok eredménye volt a hazánkban is erős sarki fény.

Mit okoz a sarki fény?

A légelektromos tevékenységek, amelyek a légkör alsóbb szintjén zajlanak jelentős hatással vannak sok időjárás-érzékeny ember élettani folyamataira. Ugyanakkor a felső légkörben is folynak elektromágneses folyamatok amelynek elsődleges okozója a napból érkező korpuszkuláris sugárzás. Ezek a töltött részecskék anomáliákat okoznak a magnetoszférában, jelentős ion áramlások alakulnak ki, amelyek a föld felszínén is fejtenek ki hatásokat. A lökésszerű hatások veszélyeztetik az elektromos rendszerek működését.

Az emberi szervezetre gyakorolt hatás nem teljesen tisztázott, azonban egyértelmű hogy a felszín közeli hatásokkal összegződve jelentkeznek az élettani következmények. Gyakori az érthetetlen feszültség, idegesség, izgatottság, alvásproblémák jelentkezése, de valószínűsíthető a keringési rendszerre gyakorolt hatás is. Ezért a Meteo Klinikán valamennyi egészségbefolyásoló hatást komplexen vizsgálunk az időjárás-érzékenység szempontjából, így közöttük a légelektromos hatásokat is. Ez feltétlenül szükséges a személyes érzékenység pontos megállapításához, ami az eredményes kezelés előfeltétele.

A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka Magyarországon is megtapasztalt erős sarki fény mutatja, hogy a hatások az ország területére is kiterjedtek. Viszont a nyugodtabb humánmeteorológiai helyzetben ennek csak korlátozott hatásait érezhettük. Számolni kell viszont azzal, hogy lényegesen erősebb kitörések is előfordulhatnak, jelentősebb hatásokkal, főleg egy terheltebb humánmeteorológiai helyzetben.

A szerdai időjárás még frontmentesen alakul de egyáltalán nem lesz ideális az időjárás-érzékenyek számára. Különösen az ország északkeleti harmadában a fényszegény, ködös-párás idő, míg egyéb területeken a megerősödő szél okoz jelentősebb terheléseket.

Nem zárhatók ki a kültéri programok, de nem lesz kellemes az időjárás

Különösen az ország északkeleti harmadán tartósan megmaradhat a köd, és kellemetlen, nyirkos-párás időre számíthatunk. Kedvezőbb lesz a helyzet az egyéb területeken, itt viszont a megélénkülő szél fogja jelentősen csökkenteni a hőérzetünket. Ezzel együtt is, még mindig a szerda a kedvezőbb mint amire a következő napokban számíthatunk.

Balesetveszély

A front késlekedése miatt szerdán még mindig viszonylag kedvező lesz a közlekedésbiztonsági helyzet. Viszont egyre többfelé, és egyre tartósabban számíthatunk ködös, fényszegény reggeli időszakokra, különösen az északkeleti harmadban. Errefelé napközben is csak lassan számíthatunk a helyzet javulására. Az elszórt csapadék miatt sokfelé válik síkossá az útburkolat. A közelgő lehűlés miatt ajánlott átállni a téli gumikra.

Milyen idő lesz?

Szerdán reggel még északon, északkeleten, keleten lehet eső, zápor, napközben nyugat felől kiderül az ég és sok napsütésben bízhatunk. Északkeleten reggel többfelé párás, ködös lesz a levegő, de ez várhatóan gyorsan feloszlik. Az északnyugati szél ugyanis többfelé élénk, erős lesz. Hajnalban 1-12, napközben 9-15 fok között alakul a hőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nincs vita: mindenkinek ajánlott a D-vitamin pótlása! Ennyit szedjen belőle

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához