Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: felkavaró hullámvasútra ültet fel hétfőn a melegfront

orvosmeteorológia időjárás frontok fronthatás ma meteogyógyász orvosmeteo

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint az érkező melegfront sok fejfájóst fog megviselni!

A jelentős lehűlés után jelentős melegedési ciklus kezdődik. Ez a komoly ingadozás fokozottan megterhelő a szervezetünkre. A fejfájás a frontérzékenyek leggyakoribb panasza a melegfrontos helyzetekben.

A meteogyógyász tanácsai a Meteo Klinika TV-n

Erős változékonyság jellemzi a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet

A határozott lehűlési hullámot hétfőtől egy erős melegedési folyamat váltja fel. Az ország nagy részén melegfronti hatásra készülhetünk, ez alól csak az északkeleti országrész lesz némileg kivétel. Ennek hatására megnő a fejfájásos panaszok száma, és a keringési problémák súlyosabb következményeinek, így az infarktusok, sztrókok számának a növekedésére is számíthatunk.

Az ingadozó vérnyomás mellett gyakoriak a rosszullétek, a szédüléses panaszok. Lényegesen figyelmetlenebbé fáradékonyabbá válhatunk, nő a reakció idő, sokaknál csökken a munkateljesítmény.

A tartósabban megmaradó ködös tájakon gyakoribbak a lehangoltsággal, motiválatlansággal jelentkező panaszok. Északkeleten ugyan csak délután jelentkeznek az erősebb tünetek, itt viszont a hajnali fagy és az elhúzódó csapadékos időszak jelent fokozott terhelést.

Fontos hogy azokat a terhelő tényezőket amikre van ráhatásunk, mint például megterhelő munkavégzés, nehéz ételek fogyasztása, lehetőleg kerüljük, hogy csökkentsük szervezetünk terhelését.

Szabadtéri programok

Az ország nagy részén tervezhetünk kültéri programokat, de nem lesz ideális az időjárás. A tartós ködök és a többnyire felhős idő északon még csapadékkal is párosul. A melegfronttal meginduló melegedés még csak részben érezteti a hatását. A hőérzetet a megélénkülő szél is csökkenti. Hétfőn még inkább a melegebb ruházatra lesz szükségünk.

Balesetveszély

Több tényező is fogja zavarni a közlekedést! Hétfőn reggel sokfelé kell számítani tartós ködre, napközben pedig felhős, fényszegény időre. Északon csapadék teszi síkossá az utakat. De amire különösen oda kell figyelnünk, az a melegfronti hatás. Emiatt lényegesen figyelmetlenebbek, fáradékonyabbak vagyunk, jelentősen megnő a reakcióidő. Az időjárás-érzékenyek sokan tapasztalhatnak alvásproblémákat, fejfájást, ami komolyan befolyásolja a vezetési képességeket.

Milyen idő lesz?

Hétfőre több felhő érkezik fölénk, és több tájegységünkön is kialakulhat időnként eső, zápor. Többfelé élénk lökések kísérhetik a délnyugati, nyugati szelet. Kora délután 7-15 fokot mutathatnak a hőmérők, északkeleten mérhetjük majd a legalacsonyabb maximumokat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Sérült, törött testrészekre is hatnak a frontok! Így enyhíthetők ezek a tünetek

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához