Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: az egészségünket veszélyeztető fagyhullám kezdődik kedden

orvosmeteorológia időjárás meteogyógyász orvosmeteo szél hideg

Fontos a fagyhullámra felkészülni, mert ez a legkomolyabb terhelő tényező – tájékoztat a Meteo Klinika.

Lassanként nyugalomba jut a Kárpát-medencébe bezúdult sarki légtömeg. A tartósan fennálló igen hideg idő nagy terhelés a szervezetünk számára.

A legtöbb többlethalálozást a tartós fagyhullámok okozzák az összes humánmeteorológiai hatás közül!

Az egészségünket komolyan veszélyeztető fagyhullám elején tartunk. A tartósan fagyos időjárás a legtöbb többlethalálozást okozó humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai tényező. Ennek oka a szervezetre gyakorolt sokrétű hatásából adódik. A fő probléma a perifériális erek beszűkülése, ami erősen megnöveli a szív terhelését és gyakran okoz vérnyomás kiugrásokat. Megnő a sztrókok és infarktusok veszélye, gyakori a rosszullét, görcsös panaszok, ízületi fájdalmak, gyors kifáradás, szédüléses panaszok is tömegesen jelentkeznek.

Ezek a hatások az időjárás-érzékeny emberek esetében még fokozottabbak, és ennek a következményei is. Gyakran jelentkeznek szorongásos, pánikszerű reakciók és jelentősen romlik a fizikális és mentális teljesítőképesség is. Jelen esetben még a fagyhullám elején tartunk, de a következő napokban igen komoly, -10 ℃ alatti fagyokra is számíthatunk. Kedvező ugyanakkor a kedden érvényesülő, több órás napsütés, ezt érdemes is legalább egy rövidebb sétára kihasználni.

Az északkeleti területeken viszont erős lesz a légmozgás, ami további komoly idegrendszeri terhelő tényező, és rendkívüli mértékben rontja a hőérzetet és szervezetünk védekezőképességét. Fontos a könnyű, egészséges táplálkozás és szükséges a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok pótlása. A frontérzékenység kezelésével sokat tehetünk az ilyen szélsőséges állapotok könnyebb és kockázatmentesen elviseléséért is.

Szabadtéri programok

Aki bírja a hideget ajánlhatók a tartósabb kültéri programok is, de erre inkább a késő délelőtti, délutáni időszakokat ajánljuk. Ekkorra már az ország jelentős részén számíthatunk több órás napsütésre ami, valamennyire javítja a hőérzetet. Északkeleten viszont nagyon komoly lesz az erős szél hűtő hatása, ami több vonatkozásban is kellemetlen tényező. Előnyös viszont a tiszta levegő, ezért egy rövidebb sétát tudunk javasolni. Nagyon fontos a meleg öltözék és a bőrvédelem.

Balesetveszély

Nem lesznek rosszak a közlekedési feltételek, de lesz bőven mire vigyázni. Sokat javít az útviszonyokon, hogy országosan megszűnik a csapadék és fokozatosan kiderül az ég. A kora reggeli órákban viszont számítanunk kell az erős lefagyásokra, és nagyon fontos a szélvédők gondos letisztítása indulás előtt. Megnő a rosszullétek veszélye!

Milyen idő lesz?

Kedden virradóra sok lesz felettünk a felhő, majd északkelet felől csökkenni fog a felhőzet mennyisége. Nyugaton, délnyugaton marad felhősebb az ég, de számottevő csapadék nem várható. Az északi-északkeleti szél még többfelé élénk, északkeleten erős lesz, majd estére jelentősen mérséklődik a légmozgás. Kora reggel -13 és -3, napközben -3 és +3 ℃ között alakul a hőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezt az étrendet próbálja ki januárban, megéri!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához