Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nem lesz köszönet a szombati időjárásban

orvosmeteorológia, időjárás, szombat, előrejelzés, kánikula

Jobb, ha felkészülnek a szombati időjárásra azok, akik nem bírják a meleget- figyelmeztet a Meteo Klinika.

Beindult az igazi kánikula! Komoly humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelést hoz a hőség, főleg az időjárás-érzékenyek szervezetére!

Nagy baj lehet, ha a kánikulában nem figyel ezekre a dolgokra!

Külön humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai veszélyei is vannak a nyáreleji kánikulának!

Nyár elején még kevésbé vagyunk felkészültek a kánikula okozta hatásokra, elfelejtettük a jó védekezési gyakorlatokat, és speciális veszélyek is fenyegetik a strandolókat, különösen veszélyes felhevült testtel a még hideg vizekbe beugrani, de még a barnulásra hajlamosak sem rendelkeznek természetes bőrvédelemmel, mindenkinek gondoskodnia kell a megfelelő bőr és szem UV-védelemről.

Az időjárás-érzékenyeket különösen megterheli az erős melegedés és a magas hőterhelés. Helyenként közel leszünk a 35 fokhoz, a tűző napon pedig 40 fok fölé mehet az érzett hő terhelésünk! Fejfájósok, keringési betegek számára nagyon veszélyes a napon tartózkodni, különösen a déli órákban. Magas a napszúrás veszélye! Még árnyékos helyen is gyakori fejfájásra, szédülésre, rosszullétekre, a szív és légzési panaszok fellépésére számíthatunk. Erősödnek a gyulladásos panaszok és egyre rosszabbul alszunk.

Szabadtéri programok

Szombaton már csökkenő eséllyel kell számítanunk záporok, zivatarok kialakulására, a fő problémát a 30 fok feletti hőmérséklet és a napos időszakok fokozott hőterhelése jelenti. Nagyon erős, hetes szint feletti az UV-sugárzás, a strandolók nagyon figyel figyeljenek a megfelelő bőrvédelemre és a napszúrás veszélyére. Nagy a kontraszt a levegő és a víz hőmérséklete között, felhevült testtel soha ne ugorjunk hűvös vízbe. A déli órákban kerüljük a megterhelő programokat a tűző napon.

Balesetveszély

Egyre több problémát okoz az erősödő kánikula, a 30 C-fok feletti hőmérsékletekben sokkal figyelmetlenebbek vagyunk, a parkoló autókban pedig pillanatokon belül nagyon magasra szökik a hőmérséklet. Tilos egyetlen percre is benne hagyni gyereket, állatot. A helyenkénti heves zivatarok, viharossá váló széllökések átmenetileg rontják a menetstabilitást.

Milyen idő lesz?

Szombaton a nap első felében sok napsütésre van kilátás, és csak elszórtan alakulhat ki egy-egy futó zápor. Délután viszont a Dunántúlon, majd a középső országrészben is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon elszórtan záporok, zivatarok kialakulhatnak. Helyenként élénk lesz a szél, záporok, zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre kell készülni. A csúcshőmérséklet 27 és 34 C-fok között alakul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nyár és magas vérnyomás - 5 dolog, amit nem árt ekkor betartani

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához